Pokrajinska priznanja profesoru Slobodanu B. Markoviću i Galeriji "Sava Šumanović"

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i član SANU, Slobodan B. Marković dobitnik je pokrajinskog priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković" za 2022. godinu.
Pokrajinska priznanja profesoru Slobodanu B. Markoviću i Galeriji "Sava Šumanović"
Foto: 021.rs
Pokrajinsko priznanje u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović" pripalo je Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu.

To je jednoglasno odlučila Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Profesora Slobodana B. Markovića, za nagradu za izuzetan doprinos nauci, predložio je dr Tin Lukić, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.
 
U obrazloženju odluke Komisije se, uz ostalo, navodi da je profesor Marković istraživač u oblasti geonauka poznat na globalnom nivou, a uvršten je na prestižnu listu najuspešnijih istraživača u svetu Univerziteta Stenford za rezultate postignute u 2020. i 2021. godini. Za 2020. i 2021. godinu je nagrađen za naučnu izvrsnost kao najcitiraniji naučnik u AP Vojvodini, u oblasti prirodne nauke, podoblast za fiziku, hemiju i fizičku geografiju.
 
Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu je specijalizovana muzejska ustanova, koja je osnovana 21. septembra 1952. godine, poklonom Perside Šumanović, majke slikara Save Šumanovića. Ona je poklonila Opštini Šid dela svog tragično stradalog sina, koja su od velike materijalne i umetničke vrednosti, takođe i porodičnu kuću u kojoj se sada nalazi Galerija slika "Sava Šumanović". 
 
Dobitnicima će priznanja biti uručena 15. maja, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 175. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.
  • Naučnik

    12.05.2023 13:01
    Sramota
    Jer je sasvim logično da član Komisije za druge naučne nagrade bude i sam dobitnik neke...Vrteti se u krug - moto ove zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.