Vrtić u Subotici "pun živih i mrtvih miševa", roditelji zabrinuti

Jedna od majki čije dete ide u vrtić "Poletarac" u Subotici, a koja je želela da ostane anonimna, izjavila je da je voda za piće u toj ustanovi zagađena, a da je "vrtić pun živih i mrtvih miševa".
Vrtić u Subotici "pun živih i mrtvih miševa", roditelji zabrinuti
Foto: Pixabay
"Deca će se porazboljevati. Moje dete je dobilo infekciju očiju. Mrtvi miševi stoje nasred puta i deca ih zaobilaze. Situacija je užasna", rekla je majka za Magločistač.
Prema njenim rečima, roditelje niko nije obavestio o tome da je voda zagađena, i tek nakon što su se obratili medijima, dobili su pojedine informacije, ali da im i dalje ne govore kada će deca da se vrate u svoju grupu.
Ona je istakla da je problem poznat od ranije ali da "uprava poslednjih nedelju dana ništa ne radi" po tom pitanju.
 
"Jutros sam zvala sekretarku grada i tek na moj poziv su izašli da uzmu uzorak vode", rekla je sagovornica portala Magločistač.
 
Tehnički direktor u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" Veljko Vojnić rekao je da se novim sistemom obrazovanja dece u predškolskim ustanovama sada koriste žitarice i plodovi sa njiva u obuci i radu sa decom.
 
Kako je naveo, vrši se manipulacija sa kukuruzom, suncokretom, lešnicima, kestenjem, pa je na taj način došlo do problema koji su i sami, kako je rekao, očekivali da će se desiti u nekom od vrtića.
 
"Po preporuci naših pedagoga, te su žitarice i namirnice držane u prostorijama. Naravno, mi koji se bavimo bezbednošću se nismo slagali sa time, i smatrali smo da će da dođe do kompromitacije u nekom od vrtića, u nekom periodu, i zaista se to desilo u vrtiću ‘Poletarac’, u prostoriji u kojoj borave deca, gde su čuvane i te namirnice, pa je došlo do pojave miševa", objasnio je Vojnić.
 
On je istakao da su miševi odmah otkriveni, a da su deca izmeštena iz te prostorije, te da je sprovedena deratizacija i dezinfekcija prostora.
 
"Odmah su postavljeni mamci i sva tri glodara, koliko mi je poznato da ih je bilo, su eliminisani. Sledeće nedelje će se obaviti kompletna dezinfekcija vrtića i deca će se vratiti u svoju prostoriju", poručio je Vojnić.
 
Uprkos tome, majka deteta koje ide u ovaj vrtić tvrdi da nema saznanja o tome da su se u prostoriji u kojoj se nalaze deca koristile žitarice, kao i da je voda, po njenim saznanjima, prvi put neispravna za piće u ovom vrtiću.
Vojnić je kazao da se ustanova vodom snabdeva iz gradskog Vodovoda kao i ostale njihove ustanove u Subotici, kao i da se kvartalno radi provera ispravnosti vode u svakom vrtiću, te da je voda prilikom nekoliko prethodnih provera bila potpuno ispravna, ali da to nije uvek slučaj.
 
"Poslednja provera u ‘Poletarcu’ je pokazala da voda nije potpuno ispravna za piće. Mi smo tada po proceduri odmah zaustavili snabdevanje vodom i prešli smo na snabdevanje dece i zaposlenih flaširanom vodom", kazao je Vojnić.
 
Istakao je da na godišnjem nivou dolaze u situacije da je u nekim od vrtića voda na neki način kompromitovana bakterijama koje nisu opasne, poput patogenih, ali da se u oba slučaja radi potpuno ispiranje i dezinfekcija cevovoda, te da se rade provere i naknadne analize vode, a da deca konzumiraju vodu samo onda kada je ona bezbedna za korišćenje.
  • Dejan

    03.06.2023 20:44
    ccccc
    Vi u suboticu nemate deratizaciju ?
  • 696

    03.06.2023 07:28
    NapreDNO kao i uvek
    Ko još da brine o miševima? Važno je da sistem nije zakazao.
  • Banderaš

    03.06.2023 04:51
    Bitno je da Baja mali knindža održava koncert a da li nam deca žive sa pacovima,to nikoga u državi nije briga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.