Subotica: Na ulasku u grad svetleći natpis s nazivom i na mađarskom

Na ulazu u Suboticu postavljen je svetleći natpis s nazivom grada na ćirilici, latinici, a od sada i na mađarskom jeziku - "Szabadka".
Subotica: Na ulasku u grad svetleći natpis s nazivom i na mađarskom
Foto: 021.rs

RTV Panon prenosi da je veliki natpis crvene, bele i zelene boje koje su i na zastavi Mađarske.

Natpis Subotica postavljen je na severnom izlazu na autoput, na Paliću, gde su već bili natpisi s nazivom grada na latinici i ćirilici u bojama zastave Srbije: crvenoj, plavoj i beloj.

Predsednik Saveza vojvodjanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor je prošle godine koalicionim partnerima iz SNS na lokalnom i državnom nivou ukazivao na nedostatak natpisa na mađarskom.
 
Pastor je na postavljanje natpisa na mađarskom jeziku, na Fejsbuku napisao da je urađeno ono što je ranije dogovoreno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ukazao da "nije bilo lako" jer "bilo ih je koji su se 'pravili toše' računajući da će se dogovoreno zaboraviti".
  • Temerin

    03.07.2023 01:58
    ...
    U Temerinu ni u jednoj prodavnici ne kazu prvo tessék,nego izvolite...
    Smem da garantujem jedino ako prodavac zna da je kupac Madjar,pa pricaju prvo na madjarskom.Zanimljivo kako nisi spomenula kako u Sirigu je uvek isarano nazov na madjarskom,ili u B.Jarku,cak i po Temerinu dosta tabli ili bilo cega gde pise na Madjarskom je isarano. U Madjarskoj ima samo u odredjenim mestima gde ima Srba,da pisu nazivi mesta na srpskom i ulice. Logicno da nece biti na teritoriji cele drzave ili zupanije kad u celoj Madjarskoj ima oko 10.000 Srba,dok u Vojvodini ima oko 200000 Madjara.
  • pajo patak

    30.06.2023 14:19
    @Розалија Петровић
    nažalost nemam tastaturu sa grafemama na mađarskom, ali ne kaže tešig, neko ako dođeš ujutro joreget kivanok, ako dođeš u podne jonapod kivanok, a uveče joeštet kivanok; probaj da uđeš u EU preko malograničnog prelaza Đala-Tisasiget, u naseljenom mestu koje je odmah iza granice po imenu Ujsentivan, glava ulica se zove Szerbutca, pošto u istoj oduvek žive srbi.
  • Deks

    30.06.2023 12:49
    Fali onda i bunjevački naziv "Subatica".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina