Meštanin protiv komunalnog preduzeća: Nije dao da mu iseku cev ispred kuće, pa tužen - stigao epilog

Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo je presudu Osnovnog suda u Vrbasu kojom je meštanin Ravnog Sela Božidar Caričić uslovno osuđen na dve godine zatvora.
Meštanin protiv komunalnog preduzeća: Nije dao da mu iseku cev ispred kuće, pa tužen - stigao epilog
Foto: Pixabay
Uslovna osuda na dve godine Osnovnog suda u Vrbasu, odnosno na šest meseci ukoliko se uslov prekrši, odnosi se na postupak koji je protiv njega pokrenuo "Komunalac" optužujući ga za sprečavanje službenog lica u izvršavanju radnje.
Protiv njega je preduzeće podnelo prijavu jer je sprečio radnike "Komunalca" da preseku vodovodnu cev ispred njegove kuće u Ravnom Selu. On je to učinio tvrdeći da cevi ni ne pripadaju preduzeću. 
 
On je prethodno na sudu dobio dugogodišnji spor u kom je optužio "Komunalac" da meštanima ne isporučuje ispravnu vodu za piće, te da takvu ne treba ni da plaća. I nije je ni plaćao neko vreme, te ga je preduzeće zbog duga od oko 3.000 dinara tužilo. 
 
Presudom Višeg suda u Somboru, Caričić je 2019. oslobođen potraživanja, a sudija je zaključila da meštanima nije isporučivana voda za piće i da komunalno preduzeće takvu uslugu ne može ni da naplati.
 
Nakon revizije celog postupka, Viši sud u Somboru doneo je novu presudu u tužbi koju je preduzeće podnelo protiv Caričića. Tada je dosuđeno da ovaj meštanin Ravnog Sela treba da plati deset odsto od ukupnog iznosa dugovanja koje, inače, iznosi oko 7.000 dinara.
 
Apelacioni sud u Novom Sadu je u junu ove godine doneo rešenje kojim se ukida prvostepena presuda Osnovnog suda u Vrbasu iz septembra 2022. i predmet vratila na ponovno suđenje.
 
Kako se navodi u rešenju u koje je 021.rs imao uvid, nadležni sud je u toku procesa načinio brojne propuste, odnosno "povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te je presuda morala biti ukinuta".
 
Kako se navodi, Osnovni sud u Vrbasu je tokom procesa bez obrazloženja odbacio predloge branioca okrivljenog za veštačenja veštaka za zaštitu bezbednosti i zdravlja na radu u građevinskog veštaka, nije utvrdio osnov postupanja službenih lica "Komunalca" i da li je ono bilo zakonito, nije pribavio odluku na koju su se radnici preduzeća pozivali, kao ni izjašnjenje okrivljenog na osnovu tog dopisa.
 
"Sve ovo prvostepeni sud nije učinio, pa je stoga činjenično stanje u prvostepenoj presudi nepotpuno utvrđeno", navodi Apelacioni sud.
 
Dodaju da će Osnovni sud u Vrbasu u ponovljenom postupku otkloniti bitne povrede krivičnog postupka na koje je ukazano ovim rešenjem i doneti novu, "po zakonu zasnovanu, adekvatno pravno i činjenično argumentovanu i obrazloženu presudu".
 
Božidar Caričić za 021.rs kaže da je njemu jedino bitna činjenica da voda koju JKP "Komunalac" dostavlja žiteljima Ravnog Sela nije ispravna, što je i na sudu dokazano. On kaže da odluka suda neće rešiti problem, te da ga zanima kada će to biti učinjeno, jer svi u selu piju neispravnu vodu. 
Kako su u JKP "Komunalac" iz Vrbasa rekli za 021.rs decembra 2021. godine, kvalitet vode u selima vrbaske opštine na mestima ne može da bude bolji zbog podzemne vode i žila koje prolaze ispod zemlje na ovom području. Zato je plan da se u sva naseljena mesta doprema voda iz Vrbasa.
 
Oni su dodali da je Caričić neko ko ne plaća komunalne usluge, odnosno objedinjenu naplatu za isporučenu vodu i odnošenje smeća, te da su zbog toga pokušali da ga isključe s mreže.
  • Nenad

    22.07.2023 15:05
    @Лиманац 21.07.2023 • 12:45
    Na brzinu ne pročitah do kraja, te pogrešno ocenih. Ironično ali istinito.
  • TEMERINCI

    21.07.2023 17:40
    KOMUNALAC HOĆE TUĐE PARE
    Podrška cenjenom gospodinu Caričiću,njegova borba je obrazac kako se treba čovek boriti sa lokalnim kavadahijama,koji bi oteli sve što se može oteti.
    Pitam Limanca dali on razmišlja svojom ili botovskom glavom?!
    Ustav obavezuje svakog građanina da se ponese kao Božitar Caričić!
    Stop svesnom trovanju stanovništva!
  • Лиманац

    21.07.2023 12:45
    Ко се усуђује да руши уставни поредак и функционисање јавних предузећа! Јавна предузећа су стуб државности, самосталности и запослења на неодређено време!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina