Čuvari Perleza pokrenuli inicijativu za zaštitu najveće šume dudova u Vojvodini

Aktivisti udruženja "Čuvari Perleza" pokrenuli su inicijativu zaštite dudove šume u Perlezu kod Zrenjanina i zatražili da se pokrene postupak proglašenja te šume za Spomenik prirode.
Čuvari Perleza pokrenuli inicijativu za zaštitu najveće šume dudova u Vojvodini
Foto: Pixabay
Kako navode, dudova šuma na Vašarištu u Perlezu je jedna od retkih sačuvanih dudovih šuma u Vojvodini, a te navode potvrdili su im i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji su obišli lokaciju i ocenili da su dudovi jedinstveni.
Ima ih 105 i čine najveću dudovu šumu u Vojvodini.
Prilikom obilaska Perleza, uočena su još tri stabla koja bi mogla ući u proceduru zaštite i proglašenja spomenikom prirode, a Čuvari Perleza pozvali su meštane da se jave ukoliko znaju za neko stablo koje je retko i starije od 50 godina i žele da ga zaštite.
 
Čuvari Perleza ukazali su i da bi proglašenje dudove šume na Vašarištu spomenikom prirode bilo od velikog značaja za Perlez jer bi na taj način sačuvali jedno od obeležja tog mesta i za buduće generacije.
 
Budući da su na spomeniku prirode zabranjene sve radnje koje ugrožavaju njegova obeležja i vrednosti, sprečila bi se i seča ili nesavesno krčenje ili bilo kakvo drugo postupanje sa dudovima na Vašarištu.
 
Meštani Perleza ukazuju da su dudove na te prostore početkom 18. veka doneli Katalonci i da su u vreme eksploatisanja svilene bube dudovi bili od velikog značaja za selo jer sa njih se bralo lišće, kojim su se hranile bube.
Tada je bilo i "obavezno" da svaki mladi bračni par posadi po jedan dud kako bi se šuma širila i očuvala.
 
Čuvari Perleza navode da je procedura proglašenja zaštite dugotrajna, ali da je važno da su bili inicijator i da je sada procedura u toku.
 
"Dudovi su narednih 10 godina zaštićeni, dok se ne okonča ceo postupak zaštite, nadamo se uspešno i da će Perlez moći da se podiči jednim vrlo retkim spomenikom prirode", poručili su oni.
  • Deks

    25.07.2023 12:58
    @Jovan - Verovatno mislite divljim kestenom? Ne bi trebalo izostavljati pun naziv u imenu "divlji kesten" jer to može pogrešno upućivati na pravi jestivi kesten koji je potpuno druga vrsta drveta, na žalost retka u Vojvodini.
  • /

    25.07.2023 09:55
    /
    u novom sadu su dudovi nepozeljni zato sto nekima prljaju kola.

    zato sada imaju sibirske breze i sl sranja
  • ĆoMi

    24.07.2023 16:31
    Slava u Perlezu, između tih dudova, legendarno, ikona !
    Druga ikona tog područja, ločka ritska livada ispod brega, koja je bila sa stoletnim vrbama propade, ne znam da li je ijedna ostala.
    Ne znam koliko je tamo filmova snimano, ali nisi mogao proći da ti lepota ne začara oči, trebalo bi ih saditi opet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina