Čekaju se uslovi za izgradnju na Paliću, planiran i hotel

Urbanizacija Palićkog jezera trebalo bi da se dodatno uredi novim planovima, ali postoji mogućnost izgradnje hotela.
Čekaju se uslovi za izgradnju na Paliću, planiran i hotel
Foto: 021.rs

Direktor Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica Balaž Sič, izjavio je da je nedavno objavljeni rani javni uvid Plana detaljne regulacije za Palić "za sada samo lista želja" i da će Zavod u skladu s propisima izdati uslove za urbaniste radi očuvanja i razvijanja tog jezera.

"Objavljivanje ranog javnog uvida Plana za Palić je obaveza po zakonu. On predstavlja moguća rešenja kako dalje da se razvija Palić. U interesu Zavoda je da se Palić razvija, ali u kojem obimu i smeru, i u kojim granicama, biće tačno određeno izdavanjem uslova", naveo je Sič za agenciju Beta.

Dodao je da se čeka zvaničan zahtev urbanista za izradu uslova, a potom će plan na javnu raspravu.
 
"Prvo je važno da se očuva prostorna kulturno-istorijska celina Palića i kulturna dobra koja su zaštićena poput Velike terase i drugih objekata. Smatramo da treba proširiti turističku ponudu smeštaja, da se izgrade hoteli, ali sve to u skladu sa propisima i uslovima koje izdaje subotički Zavod", istakao je Balaž Sič.
 
On je ukazao da su važni obnavljanje vrednih objekata na Paliću i njihovo konstantno održavanje.
 
"Jako je bitno da se oni koriste, da se greju zimi, da se kreče, održavaju, da ne bi propadali prepušteni zubu vremena", kazao je on.
Gradska uprava u Subotici oglasila je krajem jula rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije za centralni deo Banje "Palić" na Paliću. Predviđena je dogradnja hotela, širenje Zoološkog vrta, izgradnja novih smeštajnih kapaciteta, bazena i sportskih terena.
 
U sklopu "Ženskog štranda" planirana je izgradnja bazena unutar jezera, kao izdvojena celina, a imao bi prostor za sunčanje i "savremene sadržaje za zabavu i rekreaciju na vodi".
 
U stambeno-turističkoj zoni planira se izgradnja stambenih objekata sa sobama za izdavanje ili poslovnim sadržajima, turističko-ugostiteljskih objekata sa smeštajnim kapacitetima i objekata namenjenih sportu i rekreaciji, kao i drugih.
  • iznogud

    11.08.2023 10:48
    Bara
    Palic je najobicnija bara bez ikakvog sadrzaja. Zaista mi nije jasno ko zeli da poseti Palic i zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina