Grejanje u Subotici od oktobra poskupljuje, "Toplana" podnela zahtev za povećanje cene

Za preko 10.000 korisnika JKP "Subotička toplana" grejanje bi moglo da poskupi od 1. oktobra.
Grejanje u Subotici od oktobra poskupljuje, "Toplana" podnela zahtev za povećanje cene
Foto: Pexels

Kako piše Danas, ovo preduzeće je zatražilo saglasnost od Gradskog veća Subotice za povećanje varijabilnog dela cene za 17 odsto i fiksnog dela cene za blizu 14 odsto.

Nadzorni odbor "Subotičke toplane" doneo je 4. avgusta Odluku o ceni snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, prema kojoj se za kupce u stambenim prostorima traži povećanje varijabilnog dela sa trenutnih 5,70 dinara po kWh na 6,67 dinara po kWh, a fiksnog dela cene sa sadašnjih 31,54 dinara po metru kvadratnom na 35,90 dinara po metru kvadratnom.

Kada je reč o kupcima u poslovnim prostorima, "Toplana" je zatražila povećanje varijabilnog dela sa trenutnih 7,13 dinara po kWh na 8,34 dinara po kWh, a fiksnog dela cene sa sadašnjih 248,44 dinara po kWh na 324,14 dinara po kWh. 
 
To znači povećanje varijabilnog dela cene za 17 odsto, a fiksnog dela cene za oko 30 odsto.
 
Ova Odluka će stupiti na snagu po pribavljanju saglasnosti Gradskog veća Subotice, a primenjivaće se od 1. oktobra.
 
Cena toplotne energije JKP "Subotička toplana" sastoji se od dva tarifna elementa, odnosno "Energija" (varijabilni deo) i "Površina" ili "Instalisana snaga" (fiksni deo).
 
Tarifni element "Energija" je deo cene za isporučenu toplotnu energiju koji se plaća za vreme grejne sezone, tj. samo u mesecima u kojima se isporučuje toplotna energija, dok se pod tarifnim elementom "Površina" ili "Instalisana snaga" podrazumeva deo cene za isporučenu toplotnu energiju koji se plaća tokom cele godine, odnosno svih 12 meseci.
 
"Toplana" takođe deli krajnje kupce toplotne energije prema nameni korišćenja prostora u dve tarifne grupe, odnosno tarifnu grupu "Stambeni prostor" i tarifnu grupu "Poslovni prostor".
 
Poslednje poskupljenje cene daljiskog grejanja JKP "Subotička toplana" zatražila je u avgustu prošle godine, što je bilo uslovljeno pre svega poskupljenjem gasa i struje.
 
Kako se navodi u Zahtevu za odobravanje cene toplotne energije za krajnje kupce, "Toplana" je povećala cene toplotne energije sa primenom od 1. novembra prošle godine i to za stambene potrošače varijabilni deo za 11 odsto, a fiksni deo za devet odsto, dok je kod poslovnih potrošača varijalni deo bio povećan za 11 odsto, a fiksni deo za jedan odsto.
 
"I sa ovim povećanjem JKP 'Subotička toplana' je u 2022. godini ostvarila veoma nisku neto dobit, najnižu u dugogodišnjem poslovanju, samim tim još niži poslovni dobitak čime je veoma ugrožena likvidnost preduzeća što pokazuje koeficijent likvidnosti preduzeća koji je sa 101,62 u 2022. godini smanjen na 56,05 u 2023. tj. smanjen je za 55,16 odsto", navodi se u dokumentu.
 
Kao obrazloženje za zatraženo povećanje cene daljnskog grejanja u ovoj grejnoj sezoni, navedeno je da su se u 2023. godini varijabilni operativni troškovi preduzeća povećali u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, na šta je prvenstveno uticalo povećanje cene prirodnog gasa, mazuta i električne energije.
 
Takođe, kako se navodi u pomenutom dokumentu, u 2023. godini povećali su se i fiksni operativni troškovi preduzeća uslovljeni rastom minimalne cene rada i povećanjem zarada u javnom sektoru, porastom troškova goriva, PTT usluga i drugo.
 
"Povećanje cene toplotne energije treba posmatrati i kroz Indeks potrošačkih cena u Republici Srbiji za period jun 2022. i jun 2023. godine koji pokazuje povećanje od 13 odsto, odnosno mesečnu stopu inflacije od 0,7 odsto", navodi se u dokumentu.
JKP "Subotička toplana" snabdeva toplotnom energijom 10.566 stambenih kupaca i 329 poslovnih kupaca toplotne energije, među kojima su javne, obrazovne, kulturne, zdravstvene i socijalne ustanove, kao i drugi privredni subjekti.
 
Početak grejne sezone u Subotici je definisan gradskom Odlukom o daljinskom snabdevanju grada toplotnom energijom, prema kojoj grejna sezona traje od 15. oktobra tekuće do 15. aprila naredne godine.
 
Međutim, "Subotička toplana" je u obavezi da od 1. oktobra bude u pripravnosti za eventualni raniji početak grejne sezone ukoliko se, posle tog datuma, steknu uslovi za početak grejanja, što podrazumeva da tri dana uzastopno u 21 čas spoljašnja temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa.
  • sale

    12.08.2023 22:50
    razuma bez
    trebalo bi da gradjani subotice naprave neku peticiju protivu ovoga, online ako moze, neki protest - iskljucivo apolitican, pa da onda od kustosa lokalnog muzeja i uprave vodovoda ocekuju da im rese probleme.. posto nemaju za koga da glasaju, gade se politike i politicara i svi su im isti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina