DRI u Rumi: Povlašćeni lekari, nenaplaćeni dugovi, sumnjivi ugovori i milionski javašluk

Povlašćeni lekari, sumnjivi aneksi i fakture, ugovoreni, ali nikada urađeni poslovi samo su neki od otkrića Državne revizorske institucije u kontroli računa Opštine Ruma.

Revizori su u Rumi imali pune ruke posla zbog pogrešnih evidencija i knjiženja, nedostatka kontrole i nelogičnih ugovora koje su čelnici potpisivali tokom 2022. godine.

DRI je istakla nekoliko primera problematičnog postupanja sa javnim novcem, a koje 021.rs donosi u ovoj analizi.

Na primer, Opština Ruma je 1,9 miliona dinara platila naknade lekarima koji su angažovani za utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan bolnica, te za izdavanje potvrda o smrti.
 
Naknada za pregled preminule osobe iznosi 2.000 dinara, a isplata te sume radi se na osnovu spiska doktora koji su za ovaj posao angažovani, po broju pregledanih. Za obračun je nadležna služba Doma zdravlja "Ruma", pa se prema papirologiji utvrdilo da je ukupna naknada za maj 2022. godine bila 64.000 dinara. 
 
Pojedinim lekarima je, međutim, isplaćena naknada u iznosu od 4.500 dinara, što je više nego dvostruki iznos predviđene sume - i protivno je pravilima. Ko su ovi povlašćeni lekari nije poznato, a pomenutu situaciju nisu nam objasnili ni čelnici ove opštine.
 
Skupština Ruma donela je Odluku o besplatnom boravku dece u predškolskoj ustanovi "Poletarac" u ovom mestu. Iako je ova odluka doneta još 2017. godine, nadležni organ Opštine Ruma nije utvrdio ekonomsku cenu programa vaspitanja i obrazovanja po detetu, iako to mora da učini kako bi, između ostalog, mogao i da se pripremi budžet opštine. 
 
Opštinska vlast takođe krši zakon time što, kao i mnoge druge opštine, ne sprovodi javnu raspravu o predlogu budžeta. To ih ne sprečava da u svom Građanskom vodiču kroz budžet za 2023. godinu konstatuju da je "u osmom ciklusu participativnog budžetiranja učestvovao veliki broj građana".
 
Da se novac prenosi bez valjanog pisanog traga dokazuje otkriće revizora da je na ime sufinansiranja projekta "Unapređenje konkurentnosti poljoprivrede uvođenjem koncepta integralne proizvodnje u opštini Ruma" Poljoprivrednoj stručnoj službi DOO Ruma preneto 1,9 miliona dinara, a da po tom osnovu nije zaključen ugovor.
 
Bilo je i sumnjivih aneksa ugovora. Tako je lokalno javno preduzeće za urbanističko planiranje, upravljanje putevima i izgradnju 4. marta 2022. godine dodelilo posao vredan 8,7 miliona dinara sa PDV-om firmi "Elit doo" za održavanje javne rasvete. 
 
Ugovorom je definisano da će se plaćati po privremenim i okončanim situacijama, a dogovorena je kontrola svih radova, pregled građevinskih knjiga, dostavljanje dokaza o kvalitetu usluga u vidu sertifikata, uverenja i drugih izveštaja. Revizor je od svega toga na uvid dobio samo dva lista iz građevinskog dnevnika - oba obeležena brojem 1, gde se na oba lista navode drugačiji datumi okončanja usluga ove firme.
 
Iako je jednom u godini ovaj posao već sprovelo, javno preduzeće je potom isti posao na tenderu dodelio istoj firmi, samo par meseci kasnije. Vrednost posla je ovog puta 8,1 miliona dinara sa PDV, ali je ugovor prekršen pošto je novac isplaćen bez tačnog perioda na koje se odnose privremene situacije, uz kašnjenje u izveštavanju nadležnih. 
 
Utvrđeno je da postoji jedna strana građevinskog dnevnika, na kojoj se navodi identičan datum aneksa ugovora i okončanja radova - 23. decembar 2022. godine.
Još jedan nejasan posao opštinara prevazilazi granicu lokalne teme. Opština Ruma zaključila je 13. maja 2022. godine ugovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine o sufinansiranju realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini, koji se odnosi na sanaciju i uklanjanje otpada sa divljih deponija u naseljenim mestima Kraljevci, Dobrinci i Platičevo. Sačinjeni su faktura i zapisnik o kontrolnom inspekcijskom nadzoru saniranja divljih deponija, a potom i isplaćen novac u iznosu od 10,4, miliona dinara sa PDV. 
 
Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, DRI je zaključila da je sanacija divljih deponija urađena u samo dva naselja - Kraljevci i Dobrinci, ali ne i u Platičevu. Zbog čega nije sanirana deponija i u Platičevu, koja je uredno plaćena, nije objašnjeno za 021.rs u opštinskoj upravi Rume.
 
Ispostavlja se da nadležni nisu naročito efikasni ni kad treba da "uberu" siguran prihod od različitih poreza i naknada. Privatne firme Opštini na dan 31. decembar 2022. godine duguju više od 19 miliona dinara na ime komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, a više od 13 miliona dinara je dug za naknadu za zaštitu i unapređivanje životne sredine.
 
U 2022. godini po osnovu naknade za korišćenje građevinskog zemljišta Opština Ruma je ostvarila prihod u iznosu od 796.000 dinara. To je ništa u odnosu na dugove koje firme imaju - na dan 31. decembar 2022. godine potraživanja iznose 6,3 miliona dinara, od čega se na obračunatu kamatu odnosi skoro četiri miliona dinara, koliko poreska uprava nije sposobna da naplati.
 
U opštini ni nakon dve nedelje nisu odgovorili ni na jedno pitanje naše redakcije.
  • Slavica backopalanka

    18.08.2023 00:11
    Devaatirana cela Vojvodina
    Dragi, Rumljani, Pecincani, Irizani i ostali Vojvodjani, pozdrav iz isto tako popljackane i unostene Backe Plaanke, nikad gore u masoj maloj varosici nije bilo, a nikad vise naprednog sveta njom nije upravljalo.Deco, bezite odavde, bice jos mnogo gore, ma zalost svih nas.
  • Mmali

    17.08.2023 23:15
    Strašno
    Neka DRI dođe u Vodovod Rumi i vidi šta se radi i koliko je anexa podeljeno i neka vidi određene kojeficijente i anexe niko ne sme da dira jer su neradnici zaštićeni beli medvedi.
    pozdrav svima
  • Rada

    17.08.2023 13:06
    Putinci
    AJMO MALO U PUTINCE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina