"Obračuni krijumčara kod Subotice se ne zaustavljaju verovatno zbog veza sa lokalnom policijom"

U prvih šest meseci ove godine podnete su krivične prijave protiv 25 osoba osumnjičenih za nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
"Obračuni krijumčara kod Subotice se ne zaustavljaju verovatno zbog veza sa lokalnom policijom"
Foto: 021.rs (arhiva)

Sagovornici portala Magločistač ocenili su da rešenje problema sukoba krijumčarskih grupa na obodu Subotice izostaje zbog toga što su te grupe povezane sa ljudima iz lokalnih organa vlasti.

U poslednjih godinu dana više migranata je ubijeno ili ranjeno u obračunima među njihovim krijumčarima na obodu Subotice. Sukobi su sve bliži domaćinstvima, posebno u naselju Hajdukovo, gde su nedavno na jednu porodičnu kuću bačene tri ručne bombe, od kojih su dve eksplodirale.

Državni organi Srbije mogli bi aktivnije da se bave razbijanjem krijumčarskih kanala, smatra direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.
 
"Policiji su, pre svega, poznati migranti koji se bave organizovanjem krijumčarenja drugih migranata. Problem je što su oni povezani s ljudima iz lokalnih organa vlasti, iz policije, ali ukoliko država želi aktivnije da rešava taj problem - rešiće ga. Jer, nije zaista teško ustanoviti ko se tim poslovima bavi", ocenio je Petrović za Magločistač.
 
U poslednjih godinu dana zbog ovih krivičnih dela u Osnovnom javnom tužilaštvu je procesuirano 20 osoba i još 13 posle najnovijeg okršaja krijumčarskih grupa u naselju Hajdukovo.
 
Beogradski pravnik iz Inicijative A 11, Nikola Kovačević naveo je da je u Bugarskoj, ali i u drugim zemljama, bilo hapšeno po 20 ili 30 policajaca zbog mita, korupcije i krijumčarenja, pa se pita zašto se to ne bi dešavalo i u Srbiji.
 
"Ali, pitanje je da li su tačni navodi koje su novinari iznosili na osnovu vrlo kredibilnih izvora, da zapravo određeni delovi lokalne policije imaju neki udeo u tome", ukazao je.
 
Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović, na pitanje odakle krijumčarima oružje, kaže da je pretpostavka da ga nabavljaju u Srbiji.
 
"Po našim saznanjima, izbeglice ne ulaze u Srbiju sa vatrenim i automatskim oružjem, te je skoro sasvim izvesno da ga kriminalne grupe ovde kupuju. Takođe, povremeno se može čuti priča o oružju koje dolazi s Kosova i iz Bosne, te da je moguće da je uključena i organizovana kriminalna grupa koja se bavi ilegalnom prodajom oružja", smatra Đurović.
 
Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj "Vojvodinašuma", Marko Marinković potvrdio je da je zbog sukoba među migrantima Javno preduzeće "Vojvodinašume" "izgubilo kontrolu" nad delom Srbije koji im je poveren.
 
"Praktično, deo Gazdinske jedinice 'Subotičke šume', koji je najugroženiji od migranata i u koji se gotovo i ne usuđujemo da ulazimo, nalazi se na deonici od pružnog graničnog prelaza Kelebija do Palića, na površini od oko 3.500 hektara. Redovno gazdovanje i čuvanje šuma izostaje", naveo je Marinković.
  • Nik

    21.08.2023 19:49
    Terba mućnuti glavom
    Ovo rešavati kao pitanje kriminala je potpuno pogrešno. Problem je što migranti stižu, bez obzira da li im neko pomaže (za pare) ili ne. To je kao sa prohibicijom u SAD tridesetih godina prošlog veka. Čim je ona ukinuta, mafija se više nije bavila time. Migranti dolaze zbog naopakog ponašanja država koje ih primaju (Nemačka, Francuska i druge). One treba da se odluče: ako će ih primati, neka im dolaze avionom. Ako neće, neka ih vraćaju u zemlje odakle potiču, pa će vremenom prestati da dolaze, ako vide da je uzaludno svo to izlaganje opasnostima i troškovima.
  • Biba

    19.08.2023 14:48
    .
    Da ima interesa, ovo bi bilo reseno. Ovako, verovatno neko ima neke druge interese.
  • Dak

    19.08.2023 12:03
    Pod hitno poslati vojsku i preseći kanale. Policija nema snage za to. Vojna policija ima mogućnosti i sposobnosti i nema veze sa lokalima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina