O Vučiću kao počasnom građaninu Subotice: "Mogu oni svašta da izglasaju pa i da Tisa teče unazad"

Gradski odbor Pokreta Slobodnih građana (PSG) Subotica ocenio je da je dodela zvanja "počasni građanin" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "još jedna u nizu provokacija".

Navode da on "svoje stavove često suprotstavlja slobodnim građanima ovog grada i ove zemlje" i da je lokalna vlast ovim činom i zvanično obesmislila zvanje počasnog građanina Subotice.

"Aleksandar Vučić je doprineo da Subotica postane leglo kriminalnih radnji, da nestručan kadar bude na pozicijama sa velikom odgovornošću, korupciji u svim segmentima, da se iz našeg grada iseli 20.000 stanovnika koji su nečiji brat, sestra, majka, ćerka, otac, sin...", ocenio je PSG.
U saopštenju se navodi da se zvanje "počasni građanin Subotice" dodeljuje za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umetnosti i obrazovanja i vaspitanja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva fizičkim licima, koja su svojim delima i činjenjima doprinela podizanju ugleda grada u zemlji i inostranstvu.
 
PSG je naveo i da je SNS zajedno sa SVM doprineo produbljivanju podela i netrpeljivosti.
 
"Od nekada multikulturalnog, Subotica je danas grad tri naroda koji međusobno više ne pričaju i to mora da se menja", poručio je PSG.
 
Podsetili su da je jedan od prvih dobitnika zvanja "Počasni građanin" istoričar umetnosti Bela Duranci, koji je prilikom uručenja ovog priznanja 1996. godine rekao da je "grad uvek trajniji od svih ideologija i mlađi od svakog stanovnika".
 
DZVM: Vučić ničim nije zaslužio priznanje počasnog građanina Subotice 
 
Predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aron Čonka izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ničim nije zaslužio priznanje počasnog građanina Subotice. 
 
Čonka je kazao da proglašenje Vučića za počasnog građanina Subotice predstavlja marketinški trik Srpske napredne stranke (SNS) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koji u Subotici drže vlast. 
 
"Vučić nije doprineo razvoju grada i nema ništa što bi ga povezalo sa Suboticom. On ničim nije zadužio Suboticu da bi bio proglašen za počasnog građanina. Kategorija počasnog građanina bi trebalo da se zasluži dugogodišnjim radom i prisustvom u bilo kom gradu", ocenio je Čonka. 
 
Dodao je da SNS i SVM imaju većinu u Skupštini Subotice i da mogu svašta da izglasaju. 
 
"Oni mogu da izglasaju i da Tisa teče unazad iako Tisa neće teći u obrnutom pravcu", zaključio je Čonka.
Odbornici Skupštine grada Subotice proglasili su u petak predsednika Srbije Aleksandra Vučića za počasnog građanina. 
 
U obrazloženju odluke se navodi da je Vučić zaslužan za "istaknuto i trajno životno delo kojim se doprinosi podizanju ugleda grada Subotice u zemlji u inostranstvu".
  • Lulu

    04.09.2023 08:04
    Štogod
    Pristao sam biću sve što hoće, evo, prodajem dušu vragu svome...
  • Ivana

    04.09.2023 07:46
    SAMO MI SE OVRAĆA
    Samo mi se povraća čim ovu fotografiju vidim, a o nagradi da i ne komentarišem. Dotakli smo dno dna!
  • BGD 011

    03.09.2023 13:04
    Za magarecu klupu je.
    Pa zasto gradjani Subotice nisu pitani i nisu birali? Sa stopostotnom sigurnoscu tvrdim da Vucic ne bi zauzeo ni rezervnu poziciju (magarecu klupu, mozda).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina