Pokrajinska vlada izdvaja više od 100 miliona za obnovu verskih objekata oštećenih u olujama

Pokrajinska vlada će narednih dana izdvojiti ukupno 101,7 miliona dinara za obnovu verskih objekata na teritoriji Vojvodine stradalih u julskim olujnim nevremenima.
Pokrajinska vlada izdvaja više od 100 miliona za obnovu verskih objekata oštećenih u olujama
Foto: 021.rs

Hramovi Srpske pravoslavne crkve biće obnovljeni u bačkoj, banatskoj, sremskoj i šabačkoj eparhiji.

Obezbeđen je novac za Subotičku biskupiju, Zrenjaninsku biskupiju, Sremsku biskupiju, Jevrejsku zajednicu, Grkokatoličku crkvu i Reformatsku hrišćansku crkvu.

U Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve najviše su stradali hramovi u Futogu i Begeču, a u Novom Sadu su oštećeni Saborni hram, kapela Almaškog hrama, hram na Detelinari i drugi objekti. 
 
U nevremenu je stradao i Hram Svetog Ilije u Mladenovu, kao i objekat Svetosavskog doma u Bačkoj Palanci gde je oštećen krov i srušen je bedem.
 
Oštećen je i krov na Hramu Svetog Oca Nikolaja u Opovu u Eparhiji banatskoj.
 
U Eparhiji sremskoj najviše su stradali hramovi u Stejanovcima i Dobrincima u opštini Ruma. 
 
Na Crkvi Prenosa Moštiju Svetog Oca Nikolaja u Vojki, u opštini Stara Pazova, oštećen je krov, dok su na hramu u Golubincima oštećeni toranj, krst i fasada. 
 
U opštini Šid su oštećeni hramovi Svetog Apostola Petra i Pavla u Berkasovu i Hram Svetog Georgija u Vašicama.
 
U Rimokatoličkoj crkvi, u opštini Bačka Palanka, najviše su oštećene crkve u Obrovcu, Bačkoj Palanci, Čelarevu i Gajdobri. 
 
U Novom Sadu je najviše oštećena crkva Ime Marijino u centru Novog Sada.
 
U Zrenjaninskoj biskupiji, na Crkvi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja u Ečkoj oštećeni su krov, toranj i prozori.
 
U Sremskoj biskupiji najviše su oštećene crkve: Župa Sv. Ane u Laćarku, Sv. Ivana Nepomuka u Putincima i Sv. Jurja u Golubincima, a oštećene su crkve i u drugim mestima.
 
U Jevrejskoj opštini u Novom Sadu oštećena je kapela na jevrejskom groblju, kao i spomenik.
 
U Grkokatoličkoj crkvi oštećeni su toranj i krst na Hramu Sv. Evanđelista Luke u Bačincima.
 
Oštećena je Reformatska crkvena zgrada u Sivcu.

Pokrajinska vlada će sa 20,8 miliona dinara finansirati i završetak unutrašnjih radova u Župnom uredu Rimokatoličke župe Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima, koji je bio u veoma lošem stanju.

  • вUÇKо

    18.09.2023 21:20
    prestati komentarisati i napokon preci sa reci na dela!!!samo kuka i motika
  • Lily

    18.09.2023 20:58
    Novi Smrad
    Da li su ovi iz gradske vlasti obavestili one iz pokrajnske da đubre odnose kamionom iz B.Palanke jer su ovdašnji u stanju raspada? Pa mozda su mogli malo manje para da daju Irineju i ekipi....
  • iako plaćam porez

    18.09.2023 20:42
    Ja sam imao štetu na krovu od te iste oluje koja me je koštala 1.300 evra (crepovi, sanacija krova i ruke). Niko mi nije platio ni beli dinar. I "ddor" (namerno malim slovima) mi je odbacio zahtev za naknadu štete iako sam osiguran.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina