Zaštićen orao belorepan otrovan zabranjenim furadanom kod Bačke Topole

Aktivisti Ekološkog društva "Arkus" iz Bačke Topole su na oranicama između Karađođeva i Malog Beograda našli uginulog orla belorepana i četiri mamca - parčadi ribe prekrivene ružičastom materijom.
Zaštićen orao belorepan otrovan zabranjenim furadanom kod Bačke Topole
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pretpostavlja se da se orao otrovao "furadanom", poljoprivrednim pesticidom čija je upotreba zabranjena, prenosi portal Magločistač.
U "Arkusu" pretpostvljaju da je mamac bio namenjen lisicama ili šakalima, kao pre tri godine, kada je na istom području od trovanja uginulo 18 životinja.
"Mi smo u nedelju odmah podneli krivičnu prijavu protiv počinioca, a obavešteno je i Tužilaštvo", rekao je predsednik "Arkusa" Akoš Harkai.
 
On je rekao da ružičasta boja ukazuje da je ponovo trovanje furadanom, ali će analize utvrditi uzrok uginuća ptice koja je odneta u Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.
 
Reč je o istoj lokaciji kao i 2019. i 2020. godine kada je bilo masovnog trovanja, naveo je Harkai.
 
Na to mesto su s aktivistima "Arkusa" otišli predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala, kao i ekološka i veterinarska inspekcija.
 
"Procenjujemo da su mamci postavljeni pre oko mesec i po i strahujemo da ih ima još, ali je to veoma teško utvrditi. Dodatni problem je što 'furadan' dugo deluje, i nadamo se da neće nastradati još neka životinja", rekao je Harkai.
Ove godine je na području Bačke Topole prvi put uočen jedan gnezdeći par orlova belorepana koji je, na osnovu podataka "Arkusa", imao dva mladunca. Pretpostavlja se da je uginula ptica jedna od ta dva ovogodišnja mladunca, te da su Bačkoj Topoli sada preostala još tri orla belorepana.
 
S obzirom na to da je to strogo zaštićena vrsta ptica u Srbiji, predviđena je kazna za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja od 1.200 do milion dinara, a sud može izreći i kaznu zatvora do tri godine.
  • @Sremac

    21.09.2023 13:13
    Žališ se što doseljenici nikako da poprime vojvođansku kulturu bacanja zabranjenih otrova i trovanja ugroženih vrsta ptica? Ili to možda imaš apsurdnu ideju da su doseljenici ti koji obrađuju zemlju? Neće biti, to su baš ti kulturno-lokalni.
  • Sremac

    21.09.2023 09:02
    @Vekovna borba
    Da naravno, tradicionalno se sve i svasta doselilo u Vojvodinu ali nikako da poprime kulturu lokalnog stanovnistva.
  • Tatika

    21.09.2023 07:44
    Dno dna
    Sve ovo su samo posledice. Toga, i tome sličnih stvari će, na žalost, biti sve češće i sve više. Prirodna bogatstva, kao što su zemlja, voda, rude, itd. prodajemo strancima koji nemaju nikakvu saosećajnojst nego ih zanima samo profit. Blizu gore navedene lokacije je Zobnatica, koja je prodata ko zna kome ( priča se da je neki stranac ), koga uopšte ne zanima ništa osim profita. Čini mi se da neko sa vrha vlasti stavi deo novca od prodaje u svoj džep, a za buduće generacije ga boli ona stvar. Bitno je da je sebi kupio auto i napravio vikendicu ( zamak ) na nekom zaštićenom području. Crno se piše našoj deci i unucima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina