FOTO Mala lavica i dalje kritično: Veterinari kažu da teško vari meso, preti otkazivanje rada organa

Mala lavica koja je primljena u četvrtak u Zoološki vrt Palić nalazi se u lošem stanju, već četvrti dan je kritično i veterinari se bore za njen život.

Kako je saopšteno na Fejsbuk stranici Zoo vrta, životinja je dehidrirana, slaba i neuhranjena.

"Odmah po prijemu videli su se sledeći problemi - loša krvna slika, upale u organizmu, anemija, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je bila u bolovima", navodi se u saopštenju.

Lavica je, kako se dodaje, odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala). 
 
"Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare odnosno prerade hranu i nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu, kao što su bubrezi i jetra", ističe se u saopštenju.
 
Takođe, dodaje se, rendgenski snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana. 
 
Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu.

"Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje i oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju", saopštio je Zoološki vrt.

  • Marija

    28.09.2023 12:26
    Zašto
    Se ne stupi u kontakt da stranim veterinarima koji imaju iskustvo sa ovim divljim životinjama,očigledno je ovi naši tretiraju kao domaću životinju.
    Slažem se sa drugima da se treba angažovati i naći vlasnika ovog nedužnog bića i najstože ga kazniti.
    A onda tražiti pomoć od ljudi čija su struka lavovi,jer nije sramota ne znati nešto već praviti se da znaš.
  • Anđela

    26.09.2023 13:00
    Losa hrana
    Za ovako malo mladunce treba spevijalna hrana mleko za lavove, a ne meso, jos je mala.
  • Bora NBg

    26.09.2023 10:00
    Besni čitalac
    - Slomljena butna kost može da znači da je mladunče šutnuto (ili šutirano) prilično jako...
    - S obzirom na komentare oko njegovog hranjenja, možda bi bilo bolje da se lavče prebaci u BG Zoo vrt..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina