Saznajemo: Promena izbornih pravila u Vojvodini - nema koalicije stranaka i grupa građana

Poslanici vladajuće koalicije predložili su izmenu odluke o izborima u Vojvodini, saznaje 021.rs.
Saznajemo: Promena izbornih pravila u Vojvodini - nema koalicije stranaka i grupa građana
Foto: 021.rs
Predloženim izmenama smanjuje se broj potpisa koji je potrebno sakupiti da bi se predala izborna lista, produžavaju se rokovi za podnošenje izborne liste sa 15 na 20 dana i onemogućava se predaja lista koju čini koalicija političke stranke i grupe građana. Prema novim pravilima, kandidati za poslanike moraju da imaju prebivalište u Vojvodini, dok nosioci lista ne moraju.
 
Zadržavaju se postojeći cenzusi, a druge izmene su uglavnom pravno-tehnička usklađivanja sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima ili praksom Pokrajinske izborne komisije.
Predlog za izmenu Odluke o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine je potpisan pre više od nedelju dana, 21. septembra, i potom dan kasnije predat na pisarnici, uz potpise 82 poslanika Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara.
 
O ovom predlogu Skupština Vojvodine treba da se izjasni naredne srede, 4. oktobra, a sve se poklopilo sa najavama mogućnosti da se pokrajinski izbori održe pola godine ranije, već polovinom decembra zajedno sa parlamentarnim i lokalnim izborima.
 
Do sada nije bilo najava da će se menjati odluka o izborima u Vojvodini, tako da je ovaj predlog iznenađenje, a tome nisu prethodili ni razgovori sa opozicijom koja je imala i ranije prigovore na izborne uslove na svim nivoima.
 
Nacrtom odluke se predlaže smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, tako da je umesto 6.000 potrebno 4.000, dok je za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno prikupiti 2.000 potpisa. U obrazloženju se navodi da je ovo urađeno kako bi se smanjila dokumentacija i olakšalo kandidovanje.
 
Do promene izbornog censuza od tri odsto nije došlo.
 
Predlagači iz SNS, SPS, SVM i drugih stranaka iz vladajuće koalicije, navode da se ostale izmene donose kako bi se procedura uskladila sa zakonom o izboru narodnih poslanika, kao i kako bi se u odluku uključila i rešenja koja su se navodila u uputstvu Pokrajinske izborne komisije (PIK). 
 
Jedna od novina je to da se sve odluke PIK-a objavljuju na internetu, te da rokovi za žalbe važe od momenta objavljivanja na sajtu. Produženi su i rokovi za žalbe, sa 24 na 48 sati. Osim toga, više vremena će zainteresovani imati za podnošenje izborne liste - 20, umesto 15 dana. 
Novina je da u Pokrajini neće moći da se predlaže koalicija političke stranke i grupe građana. Ovo znači da će lokalne organizacije iz Vojvodine morati samostalno da se kandiduju ili da njihovi članovi budu kandidati na izbornoj listi neke stranke. 
 
Zanimljivo je da se odlukom propisuje da za pokrajinskog poslanika može da se kandiduje samo osoba koja ima prebivalište u Vojvodini, ali da nosilac izborne liste ne mora da ima prebivalište u pokrajini.
 
Novost je i ta da PIK ima 14 članova, u skladu sa procentom zastupljenosti u sadašnjem sazivu u pokrajinskom parlamentu. Definisano je i da ukoliko neka poslanička grupa ima više od polovine mandata, onda ne može da ima više od polovine članova u PIK-u, nego im pripada mesto predsednika, zamenika i šest članova i šest zamenika, a ostala mesta se dele među poslaničkim grupama.

Komentari 28

  • Mr Pit & 12 guslaca

    30.09.2023 19:51
    Не могу ни они вечно-бираћемо их док им не досади!После ће нам ђаво бити крив,ако поново изаберемо 'анђеле'!Гласајте за опозицију на Парламентарним изборима,а ми вам гарантујемо да нас после више нећете моћи препознати !
    (Мр Пит & 12 'гуслача')
  • Nikola

    30.09.2023 10:02
    Super, pošto nosilac liste ne mora biti iz Vojvodine, predlažem opoziciji da za nosioca liste stave Vlađimir Vlađimiroviča Putina. Pošto će klan za nosioca imati Vučića. Razmislite.
  • Dr mr

    29.09.2023 18:29
    Steta
    Pa sta ce sada Krkobabic prvi ,pa Krkobabic drugi a bas se navikose na fotelje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina