Meštani Bajmoka žale se na smrad sa farme svinja

Meštani Bajmoka žale se da se tokom letnjih meseci smrad sa farme svinja širio celim selom.
Meštani Bajmoka žale se na smrad sa farme svinja
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Celo selo smrdi. Mi u samom centru Bajmoka moramo sedeti unutra uz zatvorene prozore, a naša kuća je na pet kilometara od farme svinja. Moji roditelji, koji su na osam kilometara, takođe osete miris. Od Komunalne inspekcije smo dobili odgovor da je sve po propisima i da imaju sve dozvole. Pitam se ja, da li onda nekoliko hiljada stanovnika mora da trpi ovaj smrad svaki dan? Nemoguće je prošetati, a kamoli proširiti veš."
 
Ovim rečima jedna meštanka Bajmoka, naselja na obodu Subotice koje prema poslednjem popisu broji 6.093 stanovnika, pokušava da dočara problem sa kojim se ona i njeni sugrađani gotovo svakodnevno suočavaju unazad tri meseca, upirući prstom na farmu svinja pod okriljem "Ravnice", piše Magločistač.
Firma "Ravnica" Bajmok posluje u okviru grupe "Matijević Agrar". Obrađuje 6.300 hektara zemlje, poseduju dve farme svinja i zapošljava ukupno 110 radnika.
 
Izrazito jaki neprijatni mirisi sa ovog poljoprivrednog gazdinstva počeli su po prvi put intenzivno da se osećaju širom čitavog sela krajem juna ove godine. Farma postoji duže od 50 godina, a da za sve to vreme nije bilo pritužbi građana na smrad.
"Tri meseca se smrad osetio veći deo dana i noći i bio je konstantan. Nismo mogli da otvorimo prozor kad spavamo, bilo je naporno za podneti. Taj miris ispuni kuću za minut, dva. Nije se moglo spavati, a miris se uhvati i na veš", priča za Magločistač Bajmočanin Vitomir Martinović.
 
Namera mu nije, naglašava, da bilo kome ugrozi poslovanje, već da samo želi sa svojom porodicom da živi normalno i dostojanstveno u vlastitoj kući.
 
Danica Vignjević takođe potvrđuje da se – tokom letnjih meseci – smrad sa farme svinja širio celim selom, zbog čega ni prozori nisu mogli biti otvarani.
 
"Kada su temperature bile prave letnje, ne možete ni da zamislite kako je selo smrdelo. Niko nema ništa protiv rada farme, naprotiv, ali problem treba rešiti", ocenjuje ona.
 
Magločistač je pre objavljivanja ovog teksta ponovo razgovarao sa pojedinim stanovnicima Bajmoka koji su naveli da je u odnosu na jul i avgust, kada je smrad bio konstantan u čitavom selu, danas situacija nešto bolja, ali se intenzivni neprijatni mirisi i dalje osećaju periodično i to pretežno u večernjim satima i rano ujutro, a naročito – vikendom.
 
Inspekcije na terenu, meštani bez rešenja problema
 
Revoltirani, meštani Bajmoka su se obratili nadležnim gradskim inspekcijama prijavljujući u više navrata slučaj Komunalnoj inspekciji. U jednom trenutku organizovali su i onlajn peticiju sa zahtevom da se – zbog nepodnošljivog smrada osoka sa farme izmesti van naselja.
 
"Niko nas nije o tome obavestio šta se dešava i šta će da se preduzme i dokle će da traju ti neprijatni mirisi", kaže Vitomir Martinović.
 
Magločistač se obratio na adrese više nadležnih institucija, a iz Komunalne inspekcije je stigao odgovor da u Bajmoku ne postoji zona zabrane držanja domaćih životinja, te da objekat za držanje domaćih životinja mora da bude udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na istoj parceli najmanje 10 metara, a od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta na susednoj parceli najmanje 15 metara.
 
"Ravnica", dakle, ispunjava propisane uslove kada je u pitanju udaljenost farme od naseljenih objekata jer se nalazi na oko kilometar od prvih kuća u Bajmoku.
U odgovoru poljoprivrednog inspektora Aleksandra Zrakića, koji je obavio inspekcijski nadzor 17. jula, navodi se da je on tom prilikom utvrdio da se na lokaciji farme svinja "Ravnica" nalaze, između ostalog, i objekti za smeštaj životinjskih otpadaka tj. sistem kolektorskih cevi kojima se svinjski tečni stajnjak – od objekata za smeštaj životinja, preko dva kolektorska bazena sa muljnim pumpama – doprema do tri otvorene lagune, obložene dvoslojnom plastičnom folijom.
 
"Objekti za skladištenje životinjskih izlučevina svojim kapacitetom zadovoljavaju i značajno prevazilaze minimalno propisan kapacitet za prikupljanje stajnjaka za period od tri meseca", stoji u odgovoru.
 
U odgovoru Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Grada Subotice, čiji je inspektor po prijavi novinarke portala Magločistač izašao na teren, navodi se da je do širenja neprijatnih mirisa u prethodnom periodu došlo "zbog vremenskih prilika: visoke temperature i niskog pritiska, kao i zbog smera vetra".
 
"Na lokaciji farme se nalaze tri otvorene lagune koje su pokrivene crnom specijalnom namenskom folijom, ali zbog visokih temperatura došlo je do agresivnije fermentacije oseke u lagunama, što je dovelo do širenja neprijatnih mirisa", stoji dalje u odgovoru.
 
Oko farme, dodaje se, već postoji zeleni pojas, s proleća je bilo posađeno 400 stabala, a sadnja će biti nastavljena i na jesen.
 
Identičan odgovor na pitanje šta je uzrok nesnosnog smrada koji se širio čitavim Bajmokom tokom letnjih meseci, dao je i generalni direktor "Ravnice", Ljubiša Kljaić: fermentacija u lagunama do koje je došlo usled visokih temperatura, a koja je bila "malo agresivnija" u odnosu na ranije godine.
  • maja

    06.10.2023 11:15
    nista od inspekcija
    Problem prijavite inspekciji u Beogradu od lokalnih inspektora
    politicara necete imati nista.Njima se isplati zagadjenje zivotne
    sredine jer dobijaju neka minimalna sredstva od zagadjivaca.
    Mnogo je isplatljivije placati kazne i davati novac lokalnoj
    samoupravi nego ulagati u precistace.Savetujem vam da se
    obratite tuzalastvu o i ekolozima iz Temerina oni su vec prosli
    taj put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina