Osnovna škola u Subotici potpuno zabranila mobilne telefone

Od početka novembra u OŠ "Sveti Sava" u Subotici zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona tokom celog boravka.
Osnovna škola u Subotici potpuno zabranila mobilne telefone
Foto: Pixabay
Kako objašnjavaju u školi, mobilnih telefona nema, ne samo tokom nastave, već tokom kompletnog boravka. Telefon se predaje na ulasku i detetu se vraća nazad tek po završetku nastave.
 
"Za niže razrede su zadužene učiteljice, koje će na početku nastave odlagati mobilne telefone u svoj ormar u učionici i davaće ih na kraju dana. Đaci viših razreda telefone će davati nastavniku koji drži prvi čas, koji će kutije za odlaganje telefona zaključavati u zbornici. Telefone će deci vraćati nastavnik koji im drži poslednji čas i to pet minuta pre zvona za kraj časa", objašnjava za Novosti Miroslav Cicmil, direktor Osnovne škole "Sveti Sava".
Inicijativa za zabranu potekla je od nastavnog osoblja, koje je mobilne telefone prepoznalo kao jedan od glavnih problema u obrazovnom i vaspitnom procesu. Podrška je stigla i od Saveta roditelja.
 
"Na prvom mestu očekujemo povećanje koncentracije dece na časovima, veće interesovanje za nastavnu jedinicu koja se obrađuje, bolju međusobnu komunikaciju, ali i manje zloupotrebe mobilnih telefona - za međusobno ismevanje, nipodaštavanje...", kaže direktor.
Od zabrane su izuzeti jedino đaci iz Rusije, jer su im neophodni za prevod i mogu ih koristiti u svrhu nastave.
 
I OŠ "Žarko Zrenjanin" u Apatinu zabranila je upotrebu mobilnih telefona. U toku prethodne i ove školske godine sprovedena je anketa među roditeljima svih učenika. Njihovom odlukom od 1. novembra stupila je na snagu zabrana.
  • Peđa

    07.11.2023 21:08
    Bravo
    Bravo za direktora
  • Nika

    07.11.2023 19:42
    za sve
    Na nivou drzave doneti zakon da telefoni nema sta da traze u skoli.
  • Ja bre

    05.11.2023 19:46
    Digitalni svet
    U normalnim drzavama deca se edukuju kako pravilno da koriste telefone. Kako da izbegnu digitalno nasilje, kako telefon da koriste da saznaju nesto sto im je tog momenta potrebno, kako da registruju imail nalog.
    Jer telefon je sada najmanje telefon. To je vrlo mocan prenosni racunar... Uz to imaju predmet koji se zove DIGITALNI SVET.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina