Četvoro dece obolelo od velikog kašlja u Severnobačkom okrugu

Po jedan učenik viših razreda osnovnih škola u Subotici, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i jedan srednjoškolac iz Malog Iđoša pozitivni su na veliki kašalj.
Četvoro dece obolelo od velikog kašlja u Severnobačkom okrugu
Foto: Pixabay
To je za Magločistač izjavio epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica Nebojša Bohucki.
 
On je naveo da je to posledica nevakcinisanja dece proteklih godina.
"I ranijih godina smo sporadično imali slučajeve obolevanja. Sada za mesec dana imamo po školama barem po jednog, koji je sigurno zarazio još nekog", ukazao je Bohucki.
 
 Istakao je da će tek narednih nedelja biti jasno šta je uradilo nevakcinisanje.
Po njegovim rečima, iako je dijagnostika velikog kašlja veoma jednostavna, i u prve dve nedelje se uspostavlja brisom, a potom tesiranjem uzorka krvi, pacijenti u potrazi za dijagnozom često nedeljama lutaju po ordinacijama jer lekar ni ne posumnja na veliki kašalj.
 
"Što je osoba starija ima blažu kliničku sliku. To bude dosadan kašalj, koji traje nedeljama ili mesecima i ništa drugo", kazao je epidemiolog.
 
Dodao je da je vakcinacija od 1960-tih godina bila na visokom nivou, odnosno iznad 95 odsto, ali da je po podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, prošle godine u Severnobačkom okrugu obuhvat vakcinacijom opao na 90 odsto dece u prvoj i drugoj godini života, kada su na programu i vakcina i revakcina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina