Za dve nedelje udvostručen broj obolelih od velikog kašlja u Srbiji: Od toga polovina u Vojvodini

U Srbiji je do sada potvrđeno 298 slučajeva velikog kašlja.
Za dve nedelje udvostručen broj obolelih od velikog kašlja u Srbiji: Od toga polovina u Vojvodini
Foto: Pixabay
U poslednje dve nedelje skoro je udvostručen broj obolelih.
 
Epidemiološki presek Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" od 15. novembra pokazao je da ima 157 obolelih, da bi presek od 28. novembra potvrdio da je obolelo 298 ljudi.
 
Tokom cele prošle godine u Srbiji je prijavljeno samo pet slučajeva oboljevanja od ove bolesti. 
"Epidemiološka situacija se prati. Laboratorijska potvrda dijagnoze pertusisa obavlja se PCR metodom u Institutu za javno zdravlje Srbije i Institutu za javno zdravlje Vojvodine", kažu u Batutu za Euronews Srbija.
 
Skoro svaki drugi oboleli registrovan je na teritoriji Vojvodine. Iz pokrajinskog Instituta za javno zdravlje kažu za Euronews Srbija da su od početka godine imali 150 potvrđenih slučajeva velikog kašlja.
"Nije bilo smrtnih ishoda, a najveći broj obolelih se registruje u uzrastu 10-14 godina", kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. 
 
Pedijatri kažu da su najugroženija deca koja imaju pridružene bolesti te nisu mogla da prime vakcinu koja štiti od velikog kašlja, ali i novorođenčad. Njih je najviše u bolnicama.
 
Vakcina, koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja, prima se u nekoliko doza. Primarna vakcinacija ide u tri doze od navršenih dva do šest meseci života. Prva revakcinacija je sa dve godine života, a druga pred polazak u školu.
 
"Vakcinacija je, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95 odsto planirane populacije, najefektivnija mera individualne, ali i kolektivne zaštite dece koja zbog uzrasta ili postojanja trajnih kontraindikacija ne mogu biti vakcinisana", kažu u Batutu.
  • Mama

    11.12.2023 12:13
    Moje dete kašlje od avgusta i tek je sad dobila dijagnozu velikog kašlja. Doktorka kaže pola dece koja dodju u ambulantu ima veliki kašalja ali se ne šalju na testiranje dok simptomi nisu jaki. Mi smo uput za antitela dobili tek nakon četiri meseca konstantnog vrlo jakog kašlja koji i dalje traje i ne nazire se kraj. Dete je naravno uredno vakcinisano ali i dalje ne uspeva da se oporavi.
  • Prebolela

    30.11.2023 15:02
    Bolest nije naivna
    Kao neko ko je preboleo veliki kašalj, uz blažu kliničku sliku jer sam primila vakcinu, nije mi palo na pamet da ne vakcinišem svoje dete. Ta blaža slika uopšte nije blaža nego je najgora bolest koju sam preležala. Pamtiću je zauvek.
    Vakcinišite se, vakcinišite svoju decu da se ova bolest ne bi uzela maha.
  • DM

    30.11.2023 09:41
    za Doktore
    Kašalj kod dece koji prođe za dve do tri nedelje kako navodite apsolutno nema veze sa oboljenjem zvanim pertusis ili ti veliki kašalj o kom je reč u članku. Zaista je neverovatno da u 21. veku još uvek ima bezmozgovića koji veruju teotijama zavere i žutoj štampi i ne žele da vakcinišu decu i samim tim ih izlažu bolestima koje je lako sprečiti samo jednim bockanjem. Primio sam vakcinu kao dete protiv velikog kašlja ali sam uspeo da se zarazim u zabavištu i prođem sa "blažom" kliničkom slikom zahvaljujući vakcini. I pored blaže kliničke slike i dan danas vrlo dobro pamtim koliko mi je bilo loše, to su nedelje i nedelje veoma teškog kašlja koji je toliko jaka da pucaju kapilari u nosu,grlu i očima prilikom napada, isto tako kod mene je od teškog kašlja dolazilo i do izbacivanja hrane odnosno povaraćanja i do kraja bolesti sam imao jako malo kg i primao sam infuziju, takoreći kost i koža i to sve pored vakcine bez komplikacija koje ova bolest donosi i koje su opasne po život. A današnji "genijalci" od roditelja ne vakcinišu decu zbog svojih tripova. Isto tako sam pored vakcine uspeo da pokupim i male boginje u zabavištu koje su kod mene prošle na brzinu dok je moja majka koja nije vakcinisana jedva preživela u bolnici pored komplikacija. Toliko o vašim glupim idejama da su to bezazlene bolesti koje se lako preleže i da je vakcina bespotrebna i štetna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina