Ministarstvo: Prve analize akcidenta na Dunavu – nema promena osobina vode

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da su prve analize pokazale da nakon akcidenta na Dunavu kod Bačke Palanke nema promena fizičko-hemijskih osobina vode.
Ministarstvo: Prve analize akcidenta na Dunavu – nema promena osobina vode
Foto: 021.rs (ilustracija)
Kod Bačke Palanke je 5. januara potonula barža sa 1.000 tona azotnog đubriva.
 
"Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog usled potonuća barže 'Lola-5' koja je prevozila azotno đubrivo, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke (boja, miris i vidljive otpadne materije), odnosno da su parametri u okvirima I i II klase kvaliteta površinskih voda", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je u saopštenju na svojoj internet stranici navelo da je Agencija za zaštitu životne sredine tokom petka vršila vanredno uzorkovanje vode reke Dunav na profilu Novi Sad od 7 do 16 časova, na svaka tri sata.
"Rezultati prvih analiza pokazali su da su se u propisanim granicama kretale vrednosti opštih fizičko hemijskih parametara kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonik", navodi se u saopštenju.
 
Uzorci su, kako se dodaje, dopremljeni u laboratoriju Odseka za kontrolu kvaliteta vode i sedimenta u Novom Sadu, kako bi se nastavilo sa detaljnijim analizama na ukupan organski ugljenik, ukupan azot i organski azot, čiji se rezultati uskoro očekuju.
 
Ministarstvo zaštite životne sredine dodalo je da će nastaviti da obaveštava javnost o rezultatima daljih analiza, koji se prikupljaju.
 
Natovarena barža "Lola-5", koju je bila deo konvoja nemačkog broda-gurača "Antonia" potonula je u petak, 5. januara u 00.40 sati kod Bačke Palanke.

Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka i Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Hrvatskoj, navelo je Ministarstvo.

  • Sale NS

    06.01.2024 13:15
    Ma kakvi!
    Ne treba isključiti onaj stari model sa cigaretama iz devedesetih kada su preko granice putovali samo papiri dok je roba ostajala ovde. Zamislite samo istu priču sa ovim đubrivom koje nestade bez traga i glasa, a na crno ode poljoprivrednicima ...negde!
    Možda i neka dobra priča sa osiguranjem?
  • Ivana

    06.01.2024 12:46
    Saće da nam rastu alge i pečurke iz slavina i wc šolja, ali voda je super zdrava za piće.
    Preporučujemo 6 časa dnevno, posle toga zalite mlekom sa aflatoksinom. Uživajte.
  • bns

    06.01.2024 12:44
    7-16h
    Uzorkovali od 7-16h. A šta je posle 16h? Dunav otišao sa posla, zaključao svoju kancelariju, o'šo kući, stao?
    Ovo što se dešava je jedna katastrofa. Svaki agronom može objasniti šta biva kad se azot koristi u prevelikim količinama. Koliko tek znaju hemičari? Samo nadležnima ništa nije jasno.
    Mi sledećih decenija nećemo moći piti vodu u NS, jer se reni bunari pune vodom iz Dunava.
    Nadležni umesto da vade baržu iz Dunava, otišli posle 16h kući. Milina. A mislim da ste vi na 021 objavili da je mineralno đubrivo bilo u rasutom stanju tj. rinfuzno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina