Profesor Povrenović: U ovom trenutku ne treba da strahujemo za kvalitet Dunava

Nemački brod "Antonija" koji je plovio iz Austrije ka Smederevu, udario je juče u stub mosta kod Bačke Palanke, a barža sa oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva koju je prevozio potonula.
Profesor Povrenović: U ovom trenutku ne treba da strahujemo za kvalitet Dunava
Foto: 021.rs (ilustracija)
"Za sada ne moramo da strahujemo, ni kada je u pitanju kvalitet vode, niti kada je reč o vodosnabdevanju građana", rekao je za RTS profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Dragan Povrenović.
 
Strahuje se da bi 1.000 tona azotnog đubriva koje je završilo na dnu Dunava moglo da izazove ekološku katastrofu. 
Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Dragan Povrenović kaže da tek treba da se utvrdi o kom đubrivu je tačno reč.
 
"Ukoliko je prevožena urea, doći će do reakcije i oslobađanja amonijak-joda. Ako je roba bila zatvorena pri kontaktu sa vodom, taj proces biće dugotrajan, odnosno, ako je đubrivo bilo u džakovima – to će dugo ostati u takvom stanju", rekao je Povrenović.
Profesor kaže da bi 460 tona azota u kontaktu sa vodom podiglo koncentraciju azota za 2,9 miligrama po litru i ta promena bi se pomerila napred, ali bi i dalje bila neznatna.
 
"Beograđani dnevno izbace 15 tona azota, pa bi ovo bila mesečna koncentracija. Naša je sreća što imamo reke kao što su Dunav i Sava, koje imaju veliki vodotok i koje imaju proces samoprećišćavanja. Samo azotno đubrivo nije toliko opasno kao što bi moglo da bude sa nekim drugim materijalima. Siguran sam da u ovom trenutku ne moramo previše da strahujemo, ni kada je u pitanju kvalitet vode, niti kada je reč o vodosnabdevanju građana", naglasio je Povrenović.
 
"Potrebna zaštita manjih voda"
 
Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta ističe da do zagađenja voda dolazi kada azot i fosfor izbacimo u vodu, dok bakterije smanjuju količinu kiseonika u vodi. To, kako kaže, stvara "mrtvu reku" i može da dovede do uginuća ribe.

"Moramo da se više bavimo prećišćavanjem voda, tako što ćemo zaštititi manje vode, jer se pre svega snabdevamo iz podzemnih voda. Ako zagađujemo manje reke, pre ili kasnije, zagađenje će doći i do vodoizvorišta. Čitavu teritoriju treba da pokrijemo sa manjim postrojenjima za prečišćavanje jer voda iz manjih reka pre ili kasnije završi u Savi i Dunavu", istakao je za profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Dragan Povrenović.

  • Bob

    06.01.2024 20:29
    Bilo bi smešno da nije jadno
    Možda je čovek hteo da kaže da stanje Dunava može biti i mnogo gore .
  • w/e

    06.01.2024 16:45
    "Profesor"
    Sa porastom broja plagijatora, srpska titula dr nauka vise ne znaci nista.
    Covek koji treba da vazi za strucnjaka, ocito u zivotu nije video kako barza izgleda, cemu sluzi i kako se utovara i istovara sa iste.
  • Cccc

    06.01.2024 16:04
    Eeee profesore...
    Pošto čast, profesore?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina