Kakva je voda u Dunavu kod Bačke Palanke?

U Dunavu nema promene boja i mirisa vode, te vidljive otpadne materije, nakon što je kod Bačke Palanke potonula barža koja je prevozila azotno đubrivo.
Kakva je voda u Dunavu kod Bačke Palanke?
Foto: 021.rs

Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, detaljnije analize vode iz Dunava pokazale su da su dobijene vrednosti "fiziko-hemijskih parametara odgovarala prvoj, drugoj i trećoj klasi kvaliteta površinskih voda".

"Rezultati analiza vode uzorkovane 05.01.2024. kod Bačke Palanke, pokazali  su da su se vrednosti fizičko-hemijskih pokazatelja kretale u propisanim granicama za I i II klasu kvaliteta površinskih voda, dok je analiza sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazala da su vrednosti odgovarale III klasi kvaliteta površinskih voda", navodi se u saopštenju.

Uzorci su uzeti na tri lokaliteta u zoni akcidenta, kod mosta "25. maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka – Ilok.
 
Agencija za zaštitu životne sredine je uzorkovala vodu na toj lokaciji 5. i 6. januara. Nadležni vodni inspektori najavili su vanredno uzorkovanje u pet tačaka i u utorak, 9. januara, o čemu će javnost biti obaveštena u najkraćem roku.
 
Natovarena barža "Lola - 5", koju je vukao nemački brod "Antonia" potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.
 
Iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije naveli su da potonula barža ne predstavlja opasnost za plovidbu, te da će njeno vađenje biti organizovano na proleće.
  • piskaralo

    09.01.2024 14:37
    Šta kažu hrvatski stručnjaci?
  • Maja

    09.01.2024 08:35
    S obzirom šta mi sve jedemo,pijemo i udisemo bez ikakve kontrole jedan incident manje vise.Ali zato nam onkologija puca po šavovima.Sve u cilju smanjenja broja ”baka i deka”.Pokoja mladja osoba se jednostavno smatra kolaterarnom štetom.To je tako zgodan izraz,obuhvata sve i svašta.
  • milenko

    09.01.2024 03:55
    Voda ekonomskog tigra
    ''Potopite još jednu turu istog, da vidimo šta vele stručnjaci'' !.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina