FOTO: Počela izgradnja fabrike Milbauer, kojoj je država dala 3,4 miliona evra subvencija

Nemačka kompanija Milbauer počela je izgradnju fabrike u Staroj Pazovi, koja će se baviti razvijanjem i sklapanjem baterija i gorivnih ćelija za električna vozila.
U fabriku će biti uloženo 29,5 miliona evra.
 
Svečanosti polaganja kamena temeljca porisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, predsednik Milbauer Holdinga Jozef Milbauer, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović, ministar policije Bratislav Gašić i predsednik opštine Đorđe Radinović.
Nova fabrika biće izgrađena na površini od 12.000 metara kvadratnih u tri etaže, a planirano je da u toj fabrici do kraja 2025. godine bude zaposleno 150 ljudi.
 
 
Milbauer, osnovan 1981. godine u Bavarskoj, posluje u Srbiji od 2011, u Staroj Pazovi, gde ima oko 250 zaposlenih u prvom centru takve vrste koji je kompanija otvorila u Evropi, van matične Nemačke.
Milbauer globalno zapošljava više od 5.000 radnika u Nemačkoj, SAD, Maleziji i Slovačkoj.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je ono što se radi u kompaniji Milbauer "savršenstvo tehnologije".
 
"Očekujemo da Milbauer nastavi sa ulaganjem u Srbiju, a država je toj kompaniji dala 3,4 miliona evra subvencija", rekao je on.
 
 
Vučić je istakao da je Nemačka za Srbiju "najveći i najvažniji ekonomski partner".
 
"Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner. Mi danas imamo pokrivenost uvoza izvozom u odnosu prema Nemačkoj od 91,3 odsto. Devet milijardi evra je naša spoljnotrgovinska razmena, a 14 odsto od ukupne razmene roba koje Srbija ima je sa Nemačkom", kazao je predsednik.
On je podsetio da u Nemačku odlazi 15,4 odsto ukupnog izvoza Srbije.
 
"Više od 80.000 ljudi danas radi u nemačkim kompanijama u Srbiji", rekao je Vučić.
 
 
Ambasadorka Nemačke Anke Konrad kazala je da će novo ulaganje Milbauera omogućiti otvaranje novih radnih mesta za visokokvalifikovane radnike u Staroj Pazovi, ali će podstaći i razvoj novih tehnologija i motivisati otvaranje novih privatnih kompanija u Srbiji.
  • @Rizične investicije

    02.02.2024 08:27
    Rizik
    Slažem se, ali da se investira tamo gde nema najsavremenije farme, jer i Vrbas je rizičan za investiranje.
  • Biljana Surdučki

    01.02.2024 20:14
    strani placenik
    "nemacka medicina je najbolja medicina"
  • Investicije

    01.02.2024 15:51
    @ Rizične investicije
    Navijamo za poljoprivredu i Elektranu na Biogas.
    Ali, oni koji odlučuju više vole fabrike za motanje kablova, solarne i vetroparkove, često na poljoprivrednom zemljištu i MHE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina