Istraga u vezi sa slučajem 11 indijskih radnika Linglonga

Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu pokrenulo je istragu posle prijave organizacije za borbu protiv trgovine ljudima u vezi sa slučajem 11 indijskih radnika angažovanih na gradilištu fabrike Linglong.
Istraga u vezi sa slučajem 11 indijskih radnika Linglonga
Foto: 021.rs
Tužilaštvo je podnelo zahtev Policijskoj upravi u tom gradu za prikupljanje informacija i zahtev Inspektoratu rada za vršenje inspekcijskog nadzora, prenosi N1.
 
"Astra" je prijavu, zbog sumnje na trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije, poslala na adrese deset nadležnih institucija, a VJT u Zrenjaninu je saopštilo da su istog dana kada su zaprimili prijavu održali sastanak sa predstavnicima PU Zrenjanin, predstavnicima Inspektorata rada iz Zrenjanina i predstavnicima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda, radi dogovora oko preuzimanja daljih radnji.
"Tom prilikom, policijski službenici su izvestili prisutne da su povodom napisa u medijima u vezi sa predmetnim događajem već izvršili određene provere, a da su dalje provere u toku, nakon čijeg okončanja će biti donete adekvatne odluke", navodi se u odgovoru VJT na pitanja N1.
 
Podsetimo, indijski radnici su saslušani u sredu u policijskoj upravi Zrenjanin, a u njihovim iskazima u koje je N1 imala uvid navode da su preko kompanije "China Energy Engineering Group" bili angažovani na gradilištu fabrike Linglong, da su radili bez adekvatne opreme, da su živeli u neadekvatnim uslovima, kao i da su im oduzeti pasoši.
Posle saslušanja koje je trajalo pet sati, radnici su policiji prijavili da su ih napali menadžeri iz kompanije Linglong. Prema njihovim rečima, kineski menadžeri došli su u barake u kojima su smešteni sa namerom da ih nateraju da odmah napuste Zrenjanin, bez isplaćenih zaostalih zarada.
 
Kada su to odbili, kineski menadžeri su fizički napali Indijce, a jednom radniku u Urgentnom centru u Zrenjaninu konstatovane su lakše telesne povrede.
 
Komapnija Linglong u sredu je saoštila da "ne zapošljava niti je ikada zapošljavala radnike iz Indije", kao i da su ugovor sa kompanijom "CEEC", preko koje su ranije bili angažovani i radnici iz Vijetnama, raskinuli septembra 2022. godine.
 
N1 je ranije prenela snimke indijskih radnika na gradilištu Linglonga, njihove propusnice sa fotografijama i imenima za ulazak na gradilište, kao i delove njihovih ugovora sa kompanijom "CEEC".
  • Šanel od Kokoa

    02.02.2024 10:46
    Da je ovo uređena država menadžment Ling-a-ding-donga bi, zbog ovakvog tretmana radnika, po kratkom postupku bio pohapšen pa najuren iz iste, i to uz 30-togodišnju zabranu ulaska. Ovako, taj film nećemo gledati.
  • Musaši

    02.02.2024 07:55
    Ne sumnjam da će biti "tresla se gora rodio se miš".
  • Radmilovac

    02.02.2024 01:52
    trijada u basaidu npr
    Goran
    01.02.2024 • 18:52
    Vučić iz Kine doveo trijade kao investitore.


    trijade se imenom uklapaju u niz manifestacija slicnog naziva u vojvodini, odnosno koristeci to "kriju se na otvorenom"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina