Slučaj radnika iz Indije: Nova krivična prijava zbog sumnje na trgovinu ljudima

Organizacija ASTRA podnela je krivičnu prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima u slučaju još tri radnika iz Indije.
Pre manje od dve nedelje 11 indijskih radnika koji su radili na gradilištu Linglonga vratilo se u svoju zemlju, a još tri radnika su se u međuvremenu obratili organizaciji ASTRA, piše N1.
 
Oni su takođe bili angažovani na gradilištu kineske gumare u Zrenjaninu, preko kompanije China energy, a žalili su se na neisplaćene zarade i na to da su im oduzeti pasoši.
Nekoliko sati nakon što je ASTRA podnela prijavu, radnici su izmešteni na lokaciju daleko od Zrenjanina, u jedan državni objekat.
 
Aktivisti koji prate novi slučaj sumnje na trgovinu ljudima kažu da je problematično što su radnici izmešteni pa je sada otežan kontakt sa njima, a postavljaju pitanje i kako će sada da se vodi postupak pred zrenjaninskim tužilaštvom.
Iz ASTRE tvrde i da su, nekoliko sati posle njihove prijave, pripadnici policije radnicima vratili pasoše. Pitaju se ko je i po čijem nalogu tako brzo policiji doneo njihova dokumenta.
 
Podsećamo, ASTRA je ranije podnela prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima u slučaju 11 indijskih radnika koji su bili angažovani na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, preko kompanije "China energy engineering group", a koji su se pre manje od dve nedelje vratili u svoju zemlju.
 
Njima su isplaćene zaostale zarade i vraćeni su im pasoši, a zemlju su napustili pošto su u policijskoj upravi Zrenjanin danima davali izjave u postupku koji se vodi pred Višim javnim tužilaštvom u tom gradu.
 
Odlasku Indijaca prethodili su svakodnevni pritisci menadžmenta kineske kompanije, koji su pokušavali radnike da pošalju kući bez isplaćenih dugovanja, ali i da spreče njihovu komunikaciju sa medijima i sa policijom.
 
Kompanija je radnicima bila dužna više neisplaćenih zarada, a za vreme boravka u Srbiji bili su im oduzeti pasoši. Radnici su se žalili na izuzetno loše uslove života i rada, a odredbe njihovih ugovora o radu, po više tačaka, bile su suprotnosti sa zakonom.
 
Kompanija "Linglong" tvrdila je da nije nikada na svom gradilištu imala angažovane radnike iz Indije i da je još 2022. raskinula ugovor sa kompanijom "China energy engeneering group".
 
N1 je ranije prenela snimke indijskih radnika na gradilištu "Linglonga", kao i njihove propusnice za ulazak na gradilište.
  • Dragan

    25.02.2024 09:35
    Hhvala brate, ali neka hvala
    Kina je za vrlo kratko vreme potrosila sve kredite kod gradjana Srbije, i sada vecina gradjana o njoj ima negativno misljenje kao sto ima i o takozvanom kolektivnom zapadu. Doci u Srbiju i tu sikanirati radnike iz jedne druge velike sile je u najmanju ruku nepristojno, cak imajuci u vidu kakav polu-svet vlada Srbijom. Indija ce nam kad tad ispostaviti veliki racun za ovu svinjariju.
  • Uzas

    24.02.2024 18:49
    Pravda i za Srbe!
    Bilo bi korisno da "Astra" edukuje nase gradjane - kome se obratiti u slucaju trgovine ljudima! Tvrdi se da policija i pre svega nas predstavnik Interpola u Srbiji, reaguju i preduzimaju sve mere zastite i istrage i bez naloga sudova? Da li neko ima bilo kakvo iskustvo s tim u vezi? Da li neko ima iskustvo sa nasim institucijama sistema kada je u pitanju trafficking kidnapping u digitali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina