Grujičić o porodilji u Sremskoj Mitrovici: Nije bilo velikih grešaka, postoji "momenat nasilja"

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je Ministarstvu zdravlja dostavljen izveštaj Komisije za vanrednu spoljnu kontrolu u slučaju porodilje Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice.
Grujičić o porodilji u Sremskoj Mitrovici: Nije bilo velikih grešaka, postoji "momenat nasilja"
Foto: Medija centar Beograd
Dodala je da je mišljenje da nije bilo velikih grešaka, ali da postoji "momenat nasilja koje se opisuje".
 
"Taksativno je navedeno iz minuta u minut šta se dešavalo i kako se dešavalo. Dali su mišljenje da tu nije bilo nekih velikih grešaka, ali postoji i taj momenat nasilja koje se opisuje. Ja ne želim da ulazim u detalje, niti smem", rekla je Grujičić za Radio Beograd, prenosi RTS.
Grujičić je navela da će zvanično saopštenje biti izdato kada se istraga završi, dodavši da je od Lekarske komore Srbije stigao zahtev da im se prosledi dokumentacija, što treba proslediti Sudu časti ili Etičkom odboru.
 
Grujičić je rekla da je dobro što je Mihajlović izašla u javnost i da treba pričati o problemima.
"Nije sve nasilje. Postoje medicinski zahvati tokom porođaja koji su potpuno legitimni i koji služe tome da se ubrza izlazak bebe iz materice. Nekome to može izgledati kao nasilje, ali to je zvaničan medicinski zahvat, medicinska procedura koja se sprovodi", istakla je Grujičić.
 
Zaključak Republičke stručne komisije je da se što pre izda brošura za trudnice koja će biti dostupna u svim domovima zdravlja, kao i na sajtu Ministarstva zdravlja.
 
"U brošuri će biti navedeno šta sve može da se desi u toku porođaja, kako bi žene bile na to spremne", rekla je Grujičić.
 
Ministarstvo zdravlja saopštilo je prethodno da je izvršena spoljna kontrola u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, nakon što je porodilji Marici Mihajlović preminula beba.
 
Međutim, kako su naveli, ne mogu da saopšte nalaze tog izveštaja kako se ne bi "ometalo vođenje istražnog postupka".
 
Ministarstvo je u saopštenju navelo da Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici vodi istražni postupak protiv okrivljenog lekara zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći, kao i da je istraga proširena u vezi sa postupcima koji su doveli do posledica po oštećenu J. I. Izveštaj je dostavljen i Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju.
 
Podsetili su na to da je Komisija za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika Opšte bolnice u tom gradu imenovana rešenjem ministarke Danice Grujičić, kao i da je 4. marta izradila izveštaj o slučaju stručnog postupanja i ponašanja prema porodilji Marici Mihajlović.
 
U tom izveštaju je, kako je dodalo ministarstvo, sadržan zaključak nadzornika sa mišljenjem o posledici po zdravlje pacijenta sa Predlogom mera za otklanjanje uočenih nedostataka.
 
Porodilja Marica Mihajlović iz Šida optužila je doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, koje je dovelo do smrti njene novorođene bebe u januaru ove godine, a obdukcija je pokazala da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com
 • John

  22.03.2024 10:04
  @AntiZaNe

  Nek se povuče iz politike i javnosti i prestaćemo...
 • ja

  22.03.2024 10:02
  ne blamiraj se
  nismo znali da je hvatanje za vilicu redovna medicinska procedura
 • Mr. No

  22.03.2024 09:33
  Kuda plovi ovaj brod
  Oskarova marioneta-apologeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina