Most kod Bačke Palanke oštećen od udara broda koji je prevozio đubrivo: Uskoro sanacija

Most koji povezuje Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj od udara broda pretrpeo je oštećenja koja će morati biti sanirana, kažu za Danas iz Hrvatskih cesta.
Most kod Bačke Palanke oštećen od udara broda koji je prevozio đubrivo: Uskoro sanacija
Foto: 021.rs
Rokove za projektovanje sanacije i izvođenje popravke u ovom trenutku ne mogu da preciziraju.
 
Verovatno će, kako dodaju, posao biti podeljen između Hrvatskih cesta s jedne i "Puteva Srbije" s druge strane, a sve u zavisnosti od dogovora resornih ministarstava dve države.
"Pregledom su uočena oštećenja koja utiču na nosivost i upotrebljivost mosta. Zaključak stručnjaka je da je potrebno što hitnije uraditi projekat sanacije sa pripadajućim istražnim radovima te sprovesti sanacijske radove", kažu iz Hrvatskih cesta za list Danas.
 
Do početka radova preporučena ograničenja su - zabrana saobraćaja svim vozilima čija najveća dopuštena masa prelazi 24 tone, zabrana zaustavljanja odnosno zadržavanja vozila na mostu i ograničenje brzine do 30 kilometara na sat.
Nakon udara tegljača u stub mosta Ilok - Bačka Palanka, "Putevi Srbije" i Hrvatske ceste su sprovele specijalistički pregled mosta kako bi se utvrdila eventualna oštećenja od pomenutog udara, a koja bi mogla predstavljati opasnost po nosivost mosta.
 
U tu svrhu Hrvatske ceste su naručile specijalistički pregled dok su Putevi Srbije ustupile specijalno vozilo za pregled podgleda rasponske konstrukcije, takozvani barin.
 
Na osnovu navedenog, radnici firme Geoexpert-I.G.M. iz Zagreba sproveli su detaljni pregled tokom februara 2024. godine. On je obuhvatio sve elemente mosta na koje je udar broda imao direktni uticaj, kao i sve druge elemente mosta bitne za sigurnost i upotrebljivost.
Podsetimo, kako je 021.rs javio, brod "Antonia" sa dve natovarene barže 5. januara je, oko dva sata posle ponoći, udario u most između Bačke Palanke i Iloka.
 
Brod, koji plovi pod rumunskom zastavom, gurao je dve barže sa 1.000 tona veštačkog đubriva kada je udario u stub mosta, nakon čega je barža potonula.
  • Pera

    27.03.2024 17:22
    Jel se đubrivo rastopilo ? Da ne brinemo?
  • Novosadski

    26.03.2024 15:58
    Lekovito
    Da li i veštačko đubre delimo sa Hrvatima ili je to namenjeno da pijemo samo Srbi i njihova deca. Rastemo
  • atos

    25.03.2024 18:51
    "propala drzava"? pretpostavljam da mislite na obe drzave u vlasnistvu mosta? indirektno znaci EU. To mi se svidja, da se konacno javi i neko objektivan ovde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina