Crnogorci žele konzulat u Vrbasu

Deset udruženja Crnogoraca iz Vojvodine i Srbije, na čelu sa Kulturno-prosvjetnim društvom "Nikola I" iz Vrbasa, zahteva da se konzularno predstavništvo ove države otvori u Vrbasu.
Deset udruženja Crnogoraca iz Vojvodine i Srbije, na čelu sa Kulturno-prosvjetnim društvom "Nikola I" iz Vrbasa, zahteva da se konzularno predstavništvo ove države otvori u Vrbasu.

Podršku ovoj ideji dala su tri udruženja Crnogoraca iz Beograda, udruženja iz Novog Sada, Niša, Kule, Crvenke i Zmajeva. Inicijativa Crnogoraca dolazi iako je Vlada Crne Gore bila blizu odluke da se Konzulat otvori u Sremskim Karlovcima.

- Vlada Crne Gore je odlučila da otvori Kozulat u Vojvodini i smatramo da postoje čvrsti razlozi da to bude u Vrbasu. Već decenijama opština Vrbas je mesto najgušće naseljenosti pripadnika crnogorske zajednice u Srbiji. Na poslednjem popisu, Crnogoraca je bilo 7.353, a u susednim opštinama Kula i Mali Iđoš živi 4.334, odnosno 1.956 Crnogoraca. U ove tri povezane opštine živi 62% od ukupnog broja Crnogoraca u Vojvodini - rekao je predsednik udruženja "Nikola I" Vladimir Daković.

On je dodao da se Vrbas nalazi između Novog Sada, Subotice i Sombora, te i saobraćajno i geografski predstavlja centar regije. - Možda i značajnije od ovoga, u opštinama Vrbas, Kula i Mali Iđoš žive i desetine hiljada ljudi koji se nisu izjasnili kao etnički Crnogorci, ali su poreklom, rodbinski, ekonomski, imovinski i pravno vezani za  Crnu Goru - rekao je Daković, apelujući da se konzulat otvori u opštini Vrbas.

U ovom društvu ističu da je ideja o konzulatu vođena i lokal-patriotizmom i da bi Vrbas otvaranjem Konzulata Crne Gore u njemu bio obogaćen jednim prestižnim sadržajem. Opština Vrbas je već iskazala spremnost da pomogne realizaciju ideje.

Daković je istakao da je ovo društvo prikupilo više od 600 potpisa za osnivanje Nacionalnog saveta Crnogoraca i da će, bez obzira kakva bude odluka o otvaranju Konzulata, biti zatraženo i da sedište Nacionalnog saveta bude u Vrbasu.

  • -

    23.06.2014 12:03
    -
    mogu li onda i mestani da se vode lokal patriotizam?

    kapicicu ce jos napraviti spomenik

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.