Subotica: Sve manje grobnih mesta, rešenje ni na papiru

U proteklih nekoliko godina niko se nije ozbiljnije bavio problemima sahranjivanja u Subotici.
U proteklih nekoliko godina niko se nije ozbiljnije bavio problemima sahranjivanja u Subotici.

Nadležni bezuspešno pokušavaju da objasne da će grad uskoro ostati bez mesta za sahrane, jer neće biti više prostora za nove grobove. I nema nade da će se uskoro ovaj problem rešiti. Prema nezvaničnim informacijama, gradu je ponuđen prostor nekadašnjeg sportskog centra "As&Trade" i ukoliko bi opštinska samouprava imala novca da kupi ovu lokaciju, odnosno da preuredi prostor, to bi za 10-15 godina rešilo problem nedostatka mesta na groblju na Bajskom putu. Direktorica JKP "Pogrebno"  Vesna Prćić kaže da skoro ni u jednom od gradskih grobalja nema mesta.

"Uspeli smo da proširimo samo groblje na Paliću, ali je tamo problem sa zgradom odakle se preminuli nose na svoj poslednji put. Zgrada je u jako lošem stanju, i ne odgovara zahtevima. Groblje je pored svojih dosadašnjih četiri hektara dobilo prostor od dodatnih 14 hektara, mada Paliću verovatno neće trebati toliko groblje. Međutim kod ostalih grobalja se jednostavno ne može proširivati kapacitet", kaže direktorica, dodajući da je nekada bio običaj da građani koji žive u blizini groblja ponude svoja dvorišta na otkup, ali danas ni ta mogućnost ne postoji. "Ukoliko bi se mogla otkupiti parcela gde je nekadašnji sportski centar, to bi bilo veoma korisno, ali sve zavisi od odluke osnivača, JKP za to nema para", kaže direktorica.

Ona je objasnila gradska samouprava još nije učinila ništa u vezi sa izgradnjom centralnog groblja, osim što je odlučila na kojoj bi se lokaciji ono moglo izgraditi. Odluka je stara 30 godina. Kada je doneta, parcela koja je predviđena za centralno groblje je bila na periferiji grada, na teritoriji Malog Bajmoka. "Ne znamo koliko bi koštala eksproprijacija, koliko bi koštala izgradnja groblja, kako bi to groblje izgledalo..." nabraja direktorica, objašnjavajući da u je selima koja pripadaju subotičkoj opštini nešto bolja situacija.

"Među građanima je sve popularnije kremiranje posmrtnih ostataka, ali u prvobitnim planovima centralnog groblja nije predviđena izgradnja krematorija" kaže Prćić. Veliki je problem pitanje sigurnosti na grobljima. "Ne možemo odbraniti građane od napada jer smo i mi meta istih. Ne možemo obezbediti stalno čuvanje groblja jer se radi o suviše velikom prostoru, a JKP ima malo radnika", naglašava direktorica, dodajući da mnogi građani prolaze grobljem samo zato što im je bliže nego da idu putem, te da, sve dok se groblja koriste kao prelazi, građani pokazuju da njihov odnos prema tom mestu nije zadovoljavajući.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.