Pančevo: Počinje sanacija Narodnog muzeja

Radovi na sanaciji dela krova Narodnog muzeja u Pančevu, vredni tri miliona dinara, nalaze se na početku.
Radovi na sanaciji dela krova Narodnog muzeja u Pančevu, vredni tri miliona dinara, nalaze se na početku.

Uporedo teče druga javna nabavka za izradu projekta rekonstrukcije čitave zgrade nekadašnjeg Magistrata, koji vredi 10 miliona dinara, a tokom ove godine, najavljuje direktorka Narodnog muzeja Svetlana Mesicki, biće raspisana i javna nabavka za konzervatorske i restauratorske radove na slikarstvu i ornamentici svečane sale muzeja.

- U toku su pripremni radovi za početak radova na sanaciji krova, a to je prva javna nabavka koja je realizovana. Započinjemo sa sanacijom jednog krila Muzeja, koja podrazumeva zamenu crepova koji su oštećeni, kao i radove na delovima krova koji nisu popunjeni crepom zbog nekih ranijih radova, poput uvođenja interneta, sprovođenja instalacija i slično - rekla je direktorka Narodnog muzeja u Pančevu.

Strateška javna nabavka je izrada projektno-tehničke dokumentacija je za čitavu zgradu Narodnog muzeja. Iz gradskog budžeta za ovu namenu dobijeno je 10 miliona dinara. Prva nabavka koju sprovodi gradska "Direkcija" bila je neuspešna, a ishod druge, koja je u toku, znaće se 2. oktobra. Na trećoj javnoj nabavci, koju vodi sam Muzej jeste uređenje svečane sale, što će omogućiti i planiranje stalne postavke, koju muzej već godinama nema. Procenjeno je da bi radovi koštali oko četiri miliona i 200 hiljada dinara, ali i pored pomoći i republičkih i gradskih vlasti, nedostaje još skoro milion i po dinara.

- Reč je o restauratorsko-konzervatorskim radovima na slikarstvu i ornamentici svečane sale, koja je zapravo centralna prostorija stalne postavke Narodnog muzeja. Neophodna sredstva koja su potrebna iznose četiri miliona i 200 hiljada dinara. Do sada smo skupili milion i po dinara od Ministarstva kulture i sufinansira nas Grad sa milion i 280 hiljada dinara. Znači da nedostaje jedna trećina sredstava nedostaje za celokupnu realizaciju ovog projekta - dodala je Mesicki. O ovoj javnoj nabavci u toku su razgovori sa Ministarstvom kulture i republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, a i ova javna nabavka biće raspisana najkasnije do kraja godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina