Šakali napadaju ovce u Sakulama

U južnom Banatu su se pojavili čopori šakala, koji napadaju ovce.
U južnom Banatu su se pojavili čopori šakala, koji napadaju ovce.

Slobodanu Marjanskom, ovčaru iz Sakula, zaklali su desetak ovaca i jaganjaca i naneli mu veliku materijalnu štetu. Ni pulini, ni petarde, ni spavanje pored ovaca ne mogu da odvrate šakale od upadanja u stado. Marjanski na pašnjaku pored Tamiša čuva 250 ovaca i svakodnevno 24 časa provodi uz čopor koji čuva.

"Napadaju noću ili ujutru oko tri-pola četiri. Prvo su zaklali ovcu i jagnje, pa onda šest jaganjaca, a onda još dva jagnjeta. Da li su prešli sa farkaždinske strane ili su iz šume koja se u blizini nalazi, ne znam. Jedne noći ih je bilo dvadesetak sigurno. Ložim vatru, plašim ih petardama. Treba imati i velikog psa. Ovce su držali moj pradeda, deda i otac, brat i ja smo nastavili. Koristi velike nema, ali radimo to iz ljubavi. Čuvam svojih 170 ovaca i 80 tuđih, velika je obaveza", kaže Slobodan Marjanski.

Napadi šakala brinu i ostale ovčare. Naime, u blizini Tamiša, farkaždinskog i čenćanskog atara, nalazi se više od hiljadu ovaca na pašnjaku. Šakali su u neposrednoj blizini ovaca i napadaju noću. "Čuje se uveče oko devet sati i ujutru oko tri-pola četiri. Ložim vatru celu noć, udaram u kombi, palim petarde", priča Slobodan. Za razliku od drugih stočara kojima životinje napadaju ovce, Slobodan se nije nikom obraćao za pomoć.

Iz Udruženja lovaca Sakula poručuju da još uvek nisu upoznati sa ovim problemom, ali da će se uključiti i intervenisati.

  • 06.10.2014 12:15
    Ajde sad lovci, učinite nešto korisno kad već volite da lovite, a ne da ubijate krotke i prelepe srne i jelene

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina