Obeleženo 70 godina od Batinske bitke

Polaganjem venaca u Dunav danas je obeležena 70. godišnjica od Batinske bitke, jedne od ključnih bitaka iz Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, u kojoj su pobedile jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije.
Polaganjem venaca u Dunav danas je obeležena 70. godišnjica od Batinske bitke, jedne od ključnih bitaka iz Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, u kojoj su pobedile jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije.

Vence u Dunav položili su potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin, Udruženja boraca iz gotovo svih mesta Vojvodine i susedne Hrvatske, predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, opštinskog, pokrajinskog i republičkog SUBNOR-a, kao i preživeli ratnici.

Vasin je na svečanoj akademiji u Somboru rekao da nije dobro što se Batinska bitka ne obeležava na primereniji način. "Nije dobro što ovakvu epopeju i ovakav događaj, sećanje na jednu od većih bitaka Drugog svetskog rata, sprovodi nas ovde nekoliko stotina. Nije dobro što se cela Srbija danas, uz klanjanje žrtvama iz Prvog svetskog rata, ne klanja i žrtvama Batinske bitke", rekao je Vasin.

Batinska bitka vođena je od 11. do 18 novembra 1944. godine između jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Crvene armije, protiv jedinica nemačkog Vermahta i njihovih saveznika. Cilj jedinica NOVJ bilo je oslobađanje Baranje, a Sovjetske armije je bio da uspostavi mostobran za prelazak tenkovskih jedinica na desnu stranu Dunava, radi lakšeg zauzimanja Mađarske. Nemci su pokušavali da omoguće povlačenje svojih jedinica preko Hrvatske i Slovenije u Austriju.

Batinska bitka okončana je pobedom jedinica NOVJ i Crvene armije. U znak sećanja na Batinsku bitku na levoj obali Dunava kod Bezdana podignut je Spomen muzej, a na desnoj obali, iznad sela Batina u Hrvatskoj, na Batinskoj kosi, Spomen obeležje, koje je izradio vajar Antun Augustinčić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".