Ružičasti dijamant prodat za rekordnih 31,56 miliona dolara

Najveći svetloružičasti kruškasti brušeni dijamant na svetu prodat je na aukciji za rekordnih 31,56 miliona dolara (27,88 miliona evra), saopštila je u Ženevi aukcijska firma Sotbis.

Dva ponuđača borila su se telefonom pred 150 konkurenata na aukciji u jednom luksuznom hotelu u Ženevi u utorak uveče.

"Ovo je novi rekord za ružičasti dijamant, to je najviša cena do sada", izjavio je šef Odeljenja za nakit Sotbisa Dejvid Benet, navodeći da je kupac iz Azije.

Sotbis je dijamant od 15,38 karata, postavljen na prsten, procenio na između 28 i 38 miliona dolara, nazvavši ga "izuzetnim". Nađen pre pet godina u rudniku u Južnoj Africi, dijamant je brusio prodavac, firma "Kora International", iz Njujorka.

Kamen nazvan "Jedinstveni ružičasti" (Unique Pink), ima sertifikat Američkog Gemološkog instituta (GIA) čime je potvrđeno da ima najpoželjniju nijansu ružičaste boje i "neuporedivu bistrinu".

Od svih dijamanata koje godišnje proceni GIA, samo tri odsto ima najvišu ocenu boje i manje od pet odsto od toga je ružičasto, a tek neznatan broj od tih pet odsto ima i vrhunsku bistrinu. Međutim, rekordnu cenu po jednom karatu za ružičasti dijamant drži kamen od pet karata, prodat u Hong Kongu decembra 2009. godine za 10,8 miliona dolara ili 2,15 miliona po karatu.

U utorak Sotbis je prodao još jedan kruškasti dijamanat, svetloplav, težine 7,32 karata, za 17,1 milion dolara. Nekoliko dragulja međutim nije prodato, među kojima dva rubina iz Burme, jedan od 34,86 karata i drugi od 7,03, kao i dva ružičasta dijamanta. Danas će britanski kuća Kristis izneti na aukciju dijamant "Plavi Openhajmer" (Oppenheimer Blue), težine 14,62 karata, procenjen na između 38 i 45 miliona dolara.

Kristis kaže da je to "najveći svetloplavi dijamant do sada ponuđen na aukciji. Pripadao je Britancu Ser Filipu Openhajmeru (1911-1995) koji je vladao svetskim tržištem dijamanata skoro 50 godina, preko firme De Bers (De Beers).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.