VIDEO: Voditelj dokazao prevaru kompanija, otkupio i oprostio 15 miliona dolara duga građana

Voditelj emisije "Last Week Tonight", Džon Oliver, koja se prikazuje na HBO kanalu, u nedelju je postao i dobrotvor jer je otkupio medicinske dugove 9.000 ljudi.

Oliver je kupio dug vredan 15 miliona dolara i to tokom svoje emisije gde je govorio o lošem ponašanju u industriji i o onima koji kupuju dugove od banaka kako bi na tome zaradili.

"Kada kompanija kupi dug, bez obzira na detalje tog duga, oni će pokušati da iz toga izvuku najbolju moguću korist", objasnio je Oliver. "Kupovina duga je prljav posao i treba ga kontrolisati jer kako stoje stvari, svaki idiot može ući u ovaj posao. To vam mogu dokazati jer sam i ja idiot i osnovali smo kompaniju za kupovinu duga", rekao je Oliver. Zatim je dodao: "Bilo je zabrinjavajuće lako".

"Last Week Tonight" je potrošio oko 50 dolara za osnivanje kompanije koja se bavi otkupom duga. Registrovana je u Misisipiju, a poznata je pod skraćenicom Carp.

Prema rečima Olivera, odmah nakon osnivanja kompanije, ponuđen im je portfolio medicinskog duga u vrednosti od 14.922.61 dolara i to po ceni od manje od procenta po dolaru, što ukupno iznosi negde oko 60.000 dolara. Nakon otkupa duga, kompaniji je prosleđena lista sa imenima, adresama i brojevima socijalnog osiguranja za oko 9.000 ljudi.

"Otkupili smo dug, ali ono što je zastrašujuće je da sam hteo, mogao sam angažovati zaposlene da zovu ljude sa ovog spiska i da im život pretvorimo u noćnu moru", kaže Oliver.

Umesto da potražuje dugovanja, Oliver je u svojoj emisiji u saradnji sa dobrotvornom organizacijom RIP Medicinski dug saopštio da će oprostiti dug.

Prema rečima jednog od suosnivača ove organizacije Kreg Antika, pionir ovakve kupovine duga bio je Roling Jubili, izdanak pokreta Okupirajte Volstrit. Godine 2013. su potrošili oko 400.000 dolara za kupovinu duga od 14,734,569.87 dolara. Potom su 2014. godine otkupili dug u visini 3.8 miliona dolara koji je pripadao studentima koledža Everest. Za taj dug sakupili su 100.000 dolara. Cilj ove organizacije nije bio da reši problem, ali je potez imao svrhu da ukaže kako rukovanja dugovima funkcionišu.

  • Lpt

    08.06.2016 09:02
    Ef you Oprah! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.