Šta je potrebno da postanete astronaut?

Većina ljudi širom sveta koji žele da istražuju svemir od malih nogu sanjaju da postanu astronauti.

Nedavno se rekordan broj ljudi, 18.300, prijavio za program NASA "Astronauti kandidati 2017." u nadi da će da ostvare taj san.

Američkoj svemirskoj agenciji će biti potrebno 18 meseci da izabere osam do 14 kandidata, koji će pohađati najnoviji kurs za astronaute. Dakle, ššanse da budu izabrani su manje od 0,08 odsto, ššto ovaj prijemni čini 65 puta težžim nego onaj za Univerzitet Harvard, koji prima 5,2 odsto studenata od ukupnog broja prijavljenih.

ŠŠta je potrebno da biste bili izabrani za NASA astronauta objašnjava šefica komisije En Romer u svemirskom centru Džonson u blizini Hjustona. Ona kaže da taj proces nije nimalo lak.

"Veoma je tešško, vrlo smo pažžljivi. Počinje sa pregledanjem dostavljenih dokumenata kako bi se utvrdilo da su ispunjeni svi preduslovi, a čak angažžujemo i našš trenutni tim astronauta da pregledaju dokumenta"”, kaže Romerova.

Kandidat mora da bude američki držžavljanin i da ima diplomu iz inžženjerstva, biologije, fizike, kompjuterskih nauka ili matematike. Takođe moraju da imaju najmanje tri godine relevantnog iskustva ili najmanje hiljadu sati kao piloti. Osim ššto moraju da prođu sistematski pregled, NASA favorizuje određen tip ličnosti.

“Liderstvo, timski rad, sposobnost da rade za tim, da vode tim, ali da mogu i da prate druge u timu. Komunikacija svakako igra ulogu, kao i neke osnovne osobine koje su potrebne i za druge profesije”, kaže Romero.

Oko 120 kandidata biće pozvano u Svemirski centar Džonson u Hjustonu u okviru prvog kruga intervjua. Polovina od tog broja će ući u drugi krug, a ni tu nije kraj. Poššto su izabrani, kandidati za astronaute će zatim morati da uspeššno prođu kroz dvogodiššnji period obuke.

“Tu će učiti o svemu ššto ima veze sa svemirskim letovima, učiće ruski jezik, a obaviće i trening za svemirske ššetnje. Tokom te dve godine, od svega rade po malo, pre nego ššto pređu na specifičnu obuku za misiju”, objašnjava Romerova.

Ova grupa astronauta možžda će leteti u tri nove svemirske letelice koje se trenutno prave, uključujući i “Orion” za istražživanje dalekog svemira. Ako sve bude iššlo po planu, NASA će poslati ljude na Mars posle 2030.

Od 1959. godine kada je prva grupa astronauta izabrana iz vojske, svega 338 osoba je izabrano da postane astronaut NASA.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.