Pronađeni ostaci Budine lobanje

Arheolozi koje je angažovala kineska vlada tvrde da su našli ljudske ostatke koji pripadaju indijskom asketi i mudracu Sidarti Gautami, poznatijem kao Buda, čije učenje je temelj svetske religije budizma.

Ostaci, za koje se pretpostavlja da su delovi tela osnivača budizma, sastoje se od kosti lobanje koja je pronađena pored ostataka ostalih monaha u Nanđingu u Kini, piše kineski "Čajniz kultural relik džurnal". Ostaci su otkriveni tokom iskopavanja kripte u periodu od 2007. do 2010, ispod antičkog hrama Grand Vao'en.

Kineski časopis navodi da je kost lobanje nađena unutar zlatnog kovčega koji se nalazio u srebrnom kovčegu. Sanduci su bili smešteni u većoj kutiji oblika stupe (kružni svod budističkog hrama), građevini koja obično služi kao odaja za meditaciju. ​Kutija od sandalovog drveta veličine oko 1,2 sa 1,3 metra oblika stupe, kao i srebrni i zlatni kovčezi, navodno su ukrašeni graviranim slikama ptica i dragim kamenjem, među kojima su ahat i lapis lazuli.

Istraživači su saopštili da je natpise na sanducima navodno starim hiljadu godina izgravirao Deming, a na njima se detaljno opisuje kako je Budina lobanja dospela u Kinu.

Kada je lobanja pokazana u Makauu 2012. godine, više od 140 hiljada "pokolonika budizma" došlo je da vidi ovu relikviju.

Teme

Buda

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti