Zašto je zabranjeno smejati se na slici za pasoš?

Sigurno ste barem jednom slikajući se za pasoš doživeli da vas opomenu da se ne smejete, da držite glavu pravo, mirno, bez osmeha, grimasi.

Naime, vaš pasoš u sebi sadrži čip u kome su biometrijske informacije o vama, koje su izvedene iz fotografije koju ste dostavili za dokument. Ta fotografija je skenirana a ključni odnosi - udaljenost između očiju, od vrha nosa do brade - korišćeni su zbog generisanja takozvane matematičke mape.

Sve što narušava ili skriva te mere - poput nošenja naočara za sunce ili, na primer, širok osmeh - smanjuje efikasnost korišćenog algoritma, nešto poput fotografije koja je van fokusa.

Kada dođete na aerodrom vi prolazite kroz E-kapiju (elektronsku kapiju), tada pogledate u kameru koja vam skenira lice. Tada računar odlučuje da li je matematička mapa generisana na Getviku, Hitrou ili nekom drugom aerodromu podudara sa onom u vašem biometrijskom pasošu.

Posebno je ovakva vrsta kontrole pooštrena posle terorističkog napada 11. septembra na SAD. 

  • Небојша Ђурић

    05.10.2016 14:33
    ...
    Ја сам се смејао као луд.. У себи.
  • glup soon

    05.10.2016 12:34
    A kako kod nas?
    Oni koji odlaze iz Srbije se smeju, a oni koji se vraćaju u Srbiju plaču!
  • evgenije

    05.10.2016 10:58
    Pogledajte pasoše skandinaviskih zemalja. Tamo kada vas slikaju za pasoš podstiču vas da se nasmejete. Naravno, ne da se cerekate kao lud na brašno, već da na licu imate blagi osmeh. Slikaju vas iz poluprofila i da vam je glava blago nagnuta ka jednom ramenu. Na našim pasošima i ličnim kartama svi izgledamo kao robijaši. Većina na fotografijama ima zrikav pogled. Da bi sa fotografije moglo da se očita koliki vam je razmak između zenica aparat kojim vas slikaj mora biti tako postavlje da mu je objektiv u visini vaših zenica. Svako ko se slikao za pasoš ovde kod nas video je da je aparat postavljen na tronožac dok vi sedite na drvenoj stolici i morate da buljite u njega dok ga niko ne podešava po visini. Bez obzira sedeo odrastao čovek od dva metra visine ili dete od pet godina aparat je fiksiran na jednu visinu. Preko se ljudi slikaju tako što stoje dok je aparat postavljen na vertikalniu šinu i za svakog ko vadi pasoš aparat se pomera po visini gore dole dok ne dođe u visinu vaših zenica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.