Ovo je najstresniji posao na svetu

Prema istraživanju objavljenom u magazinu "Neurology", najstresniji posao je konobarisanje.
Za razliku od toga, najmanje stresa na poslu imaju naučnici i arhitekte, kao i oni koji obavljaju pasivne poslove poput domara, rudara i fizičkih radnika.
 
Iako bi na pitanje koja je profesija najstresnija mnogi odgovorili neurohirurg, lekar, deminer ili rudar, nova studija pokazuje da su robovski, nezahvalni poslovi, kao što je konobarisanje, najstresniji i da najviše štete zdravlju.
 
Kineski naučnici tvrde da ti radnici imaju 58 odsto veći rizik od srčanih problema, a češće oboljevaju i od ishemijskog moždanog udara, najčešćeg moždanog udara uzrokovanog blokadom protoka krvi. 
 
Studija pokazuje da se osobe koje rade veoma stresne poslove manje brinu o sebi i često pribegavaju porocima. 
 
Naučnici kažu da stres najviše zavisi od osećaja kontrole i poštovanja. Iako lekari, nastavnici i slične profesije imaju mentalno teže poslove, osećaju se poštovano i zato nisu pod stresom. Suprotno tome, poslovi u uslužnoj delatnosti se uglavnom ne cene.
  • rada

    07.11.2016 16:57
    Smatram da je svaki posao stresan koji nije dovoljno placen.
  • Laloš

    07.11.2016 16:23
    Fizički radnici rade pasivan posao, e jeste šašavi :)
  • Ана Б.

    07.11.2016 13:40
    Далеко је Кина
    Само да напоменем да је истраживање рађено у Кини, где можда и важи за просветне раднике "Иако лекари, наставници и сличне професије имају ментално теже послове, осећају се поштовано и зато нису под стресом."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.