Italijan završio 15 fakulteta i "juri" sledeću diplomu

Lučano Bajeti živi u gradiću Veletri, smeštenom na Alban brdima iznad Rima, i provodi dane vrzmajući se po maloj kući i bašti.
Ali svakog dana, oko tri sata ujutro, on vadi knjige i počinje da uči. Vremešni Bajeti ima 15 bečelor i master diploma s različitih univerziteta širom Italije i već se uveliko priprema da stekne i svoju 16. diplomu.
 
"Zahvaljujući knjigama osećam se slobodno. Na kraju krajeva, obe reči imaju isti koren", kaže Bajeti ukazujući na italijanske reči libro, knjiga, i libero, što znači sloboda. Ovaj bivši direktor srednje škole 2002. godine je dospeo u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek s najviše diploma, završivši tada osam fakulteta, od čega je osmi bio mašinski.
 
Među njima su bili i fakulteti sociologije, književnosti, političkih nauka i filozofije, a većinom ih je završio na prestižnom i jednom od najstarijh univerziteta na svetu - rimskom La Sapienca Univerzitetu. Od tada je dodao još sedam drugih na svoju listu, uključujući kriminologiju, vojnu strategiju, koju je studirao na daljinu na Torinskom univerzitetu, i turizam, koji je završio ovog meseca u Napulju.
 
"Svaki put sebi postavljam novi izazov, da vidim koliko mi telo i mozak mogu izdržati", kaže Bajeti, koji je započeo karijeru kao nastavnik fizičkog. Njegova 30 godina mlađa žena, koja stoički izdržava njegov tempo, opisuje svog muža kao "pravog lika", koji je poznat u njihovom gradiću. Većinu diploma je stekao dok je imao stalni dnevni posao i volontirao za Crveni krst. Prvu diplomu, onu nastavnika fizičkog, stekao je 1972. i odmah je zavoleo akademski svet. Najveći izazov i najneuobičajenija je bila diploma vojne strategije.
 
"Ove studije su organizovali Ministarstvo odbrane i Univerzitet u Torinu i bavio se osetljivim stvarima u vezi sa nacionalnom bezbednošću. Ispite smo morali da polažemo u uniformi", kaže on.
 
Studije kriminologije, tokom kojih je radio intervjue sa zatvorenicima, takođe je imao dugoročni uticaj na Bajetija.
  • Čitalac

    15.02.2017 12:01
    ovde se vidi razlika između tehničkih i društvenih fakulteta, zaista je protiv zakona fizike da npr neko završi 15 tehničkih fakulteta ali društvene nauke e to može
  • mrva

    15.02.2017 08:59
    dipl.print.
    kladim se da bi Toma, samo da hoće, oborio ovaj rekord u svega par dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti