VIDEO: Kod Kaira pronađena grobnica stara 4.400 godina

Egipatski arheolozi su u okolini Kaira iskopali 4.400 godina staru grobnicu sveštenika iz pete dinastije drevnog Egipta.
Grobnica sveštenika koji se zvao Vatje nađena je u Sakari, nekropoli u blizini Kaira, rekao je u subotu egipatski ministar za starine Kaled al-Anani.
 
Ministar je dodao da je grobnica "izvanredno dobro očuvana i oslikana". Zidovi grobnice su ukrašeni živopisnim scenama koje prikazuju vlasnika grobnice i njegovu porodicu.
Grobnica sadrži 18 niša sa 24 velike obojene statue uklesane u stenu.
 
 
Egipat je posednjih meseci objavio niz arheoloških otkrića u nadi da će oživeti svoj uzdrmani turistički sektor, jedan od glavnih nacionalnih izvora prihoda.
 
Turizam je narušen nemirima koji su počeli masovnim ustankom 2011. protiv dugogodišnjeg diktatora Hosnija Mubaraka.
  • neko

    16.12.2018 11:06
    Veoma zanimljiv clanak.
  • arheolog amater

    16.12.2018 10:15
    za mene ne postoji nista zanimljivije od ovakvih tema . Preporucujem da ukucate "360 virtual pharaoh tomb" i pogledajte fantasticnu unutrasnjost grobnica Ramzesa , Tutankamona. , Keopsa , Kefrena , Nemezis , ...
  • dragan

    16.12.2018 09:20
    Fascinantno .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.