Mesec večeras najveći i najsvetliji u 2019. godini

Pun mesec će večeras biti najveći i najsvetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara.
Mesec večeras najveći i najsvetliji u 2019. godini
Foto: Pixabay
Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti najsnažnije snežne padavine, a dolazi pred kraj zime kada se oskudeva hranom (zbog toga - gladni).
 
Mesec će najbliži Zemlji biti u 9.06 iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3.53 posle podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17.11, piše Independent, a prenosi B92.net.
 
To je drugi supermesec ove godine, posle "krvavog vučjeg Meseca" 21. januara.
 
Supermesec se čini 14 odsto veći i 30 procenata svetliji od Meseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara).
 
Sledeća takva pojava, koja se naziva topli mesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proleća. Delimično pomračenje Meseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sledeća potpuna pomračenja Meseca neće se desiti sve do 2021. godine.
 
Pomračenje je prošlog meseca bilo delimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Medjutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svedočili su o sudaru neodredjenog predmeta s Mesecom, tokom pomračenja.
 
Naučnici veruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine izmedju 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti