Malo poznata istorija Monopola

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave, izmislila je 1904. godine stenografkinja i glumica Elizabet Lizi Megi.
"Landlord's Game" (zemljoposednička igra) nastala je zapravo kao kritika tragičnih efekata otimačine zemlje - gde su se oligarsi bogatili na račun slabijih, smanjivali im zemlju i povećavali im rentu sve dok oni ne bi ostali bez ičega.
 
Originalna verzija igre mogla se igrati na dva načina. Prvi način je nagrađivao sve igrače kada se povećala vrednost zemljišta, a drugi je bio onaj koji danas igramo, a čiji je cilj uništiti konkurenciju i uspostaviti monopol. Odnosno, druga verzija je prikazivala stvarnost kao neprekidni, nemilosrdni ciklus plaćanja koji se završava kad svi propadnu, a jedan uzme sve.
 
Megijeva je bila sledbenica Henrija Džordža, popularnog ekonomiste iz 19. veka, koji je tvrdio da je posedovanje prirode apsurdno i predlagao da se zemlja proglasi zajedničkim dobrom.
 
Elizabet je verovala da će igra prikazati svet kakav jeste i da će inspirisati reforme. Njena igra je postala kultna među levičarima na istočnoj obali SAD i u narednih trideset godina dobila je brojne varijacije, koje su kružile u ručno pravljenim verzijama.
 
Megijeva je 1924. godine napravila novu verziju igre i patentirala je, a ta verzija je uključivala nazive ulica. Kao i prethodnu verziju, pokušala je da je proda kompaniji "Braća Parker", ali ona nije bila zainteresovana.
 
Njena igra je bila kritika nepravde neregulisanog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je trideset godina kasnije pokrao Čarls Darou i prodao braći Parker. Firma je na kraju pronašla Megi i platila joj 500 dolara odštete.
 
Današnji Monopol sadrži elemente dizajna Čarlsa Daroua, od kojeg su "Braća Parker" 1935. godine otkupila prava na igru. Igra koju je Darou prodao bila je delom ručni rad, a delom je sadržavala elemente iz njegove kuće.
 
U prvoj godini nakon zvaničnog objavljivanja u SAD, kompanija je pravila 35.000 primeraka igre nedeljno i prodavala ih za dva dolara po komadu.
 
Trenutna prava na igru ima "Hasbro", a na njihovoj službenoj stranici ne postoji spomen na igru pre 1935, pa tako ni na njenu originalnu autorku Elizabet Megi.
  • Liman Boy

    17.03.2019 15:32
    Cela prica je vrlo realna.
    Kapitalizam=otimacina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti