Dostava kafe dronom

Australijska firma Wing, deo Guglove kompanije Alfabet, pokrenula je u predgrađu prestonice te zemlje Kanbere uslugu dostave kafe dronovima.
Dostava kafe dronom
Foto: Pixabay
Usluga je još uvek u test fazi, pa je za sada dostupna samo na području predgrađa Krejs, u kome ima oko 100 kuća, ali je planirano njeno skoro širenje i na druga delove grada.
 
Wing svoju dostavu nudi u saradnji sa lokalnim firmama i ugostiteljskim objektima, kafeterijama, prodavnicma hrane i apotekama, a dostava se obavlja za samo nekoliko minuta.
 
Dronovi lete sami, na osnovu GPS koordinata i nemaju operatera koji njima upravlja. Korisnik usluge njihovu putanju može da prati putem mobilne aplikacije. U kompaniji Wing predviđaju da će se dostava dronovima do 2030. godine odvijati u slučaju svake četvrte porudžbine.
 
Iako je Austalijska agencija za bezbednost civilnog vazdušnog saobraćaja izuzela Wing iz regulative o letenju dronova i dala dozvolu za obavljanje usluga dostave, ipak postoje određene restrikcije.
 
Dronovi ne smeju da lete iznad glavnih puteva, kao ni u najprometnijem delu dana, pa je pružanje usluge ograničeno na rane jutarnje i kasne popodnevne i večernje sate.
 
Kao najveći problem u slučaju Guglovih dronova, javlja se buka koju oni proizvode. Budući da ona ne prija baš svim meštanima Krejsa, jedan deo njih se organizovao u inicijativu za pestanak njihove upotrebe.
  • Egocentricnost

    11.04.2019 16:07
    @Iva
    Jeste, desetine milijardi miliona biliona dolara svake godine daju na parnice jer spijuniraju svakog evridza kako bi videli koje bezobrazne sajtove posecuje.
  • Iva

    10.04.2019 21:21
    Samo vi verujte google-u
    Odlicna fora da se vidi sta ljudi rade ujutro pre jutarnje kafe...Posle se neko pita zasto google dobija po par milijardi eura kazne svake godine od EU zbog krsenja prava privatnosti korisnika od njegovih servisa.Nek pokusa nesto slicno u Nemackoj ili Holandiji zabranice ga odmah kao u Kini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.