VIDEO: Prvi put nakon 300 godina otkrivene stepenice kojima je Isus hodao

Posetioci Rima od ovog Uskrsa mogu se popeti stepenicama kojima je Isus, prema verovanju, hodao kada ga je Pilat izveo pred sud, neposredno pred raspeće.
Sveto stepenište, na latinskom jeziku poznato kao Scala Sancta, bilo je prekriveno drvenim daskama koje su stare 300 godina, no nakon dva meseca opsežne restauracije, izložen je izvorni mermer. Drveni okvir je postavljen 1723. godine po nalogu pape Inoćentije XIII. 
 
Tri mesta na stepenicama na koja su pale kapi Isusove krvi obeležena su srednjovekovnim krstovima. Posetioci se na ovom mestu zaustavljaju da ih poljube i na kolenima se penju preko 28 stepenika.
 
Iako nema pisanih dokaza, postoji verovanje da je majka cara Konstantina, Jelena, u 4. veku donela stepenice iz Jerusalima.
 
Restauracija je takođe pokazala iznenađujuće otkriće: duboke brazde u mermeru uzrokovane habanjem od kolena i stopala hodočasnika. To do sada nije bilo moguće videti zbog dasaka od oraha koje su ih prekrivale. 
 
Na vrhu stepenica nalazi se soba Sveti od Svetih. Nekada je to bila privatna kapela pape i sadrži relikvije svetaca, kao i jednu od najstarijih ikona Isusa pronađenih u Rimu, koja datira iz 5. veka.
 
Stepenice će uskoro opet biti prekrivene drvetom kako bi se zaštitile, ali sledećih nekoliko sedmica svi mogu da hodaju ili barem kleknu na njih.
 
  • StAV

    23.04.2019 18:29
    Dokle vise?
    Nece se svet nikada uozbiljiti.
  • N

    23.04.2019 12:23
    Ma da. Evo u mom kraju ima stena iza koje je Buda piskio. Turisti dodjite!
  • Dawkins

    23.04.2019 08:35
    kako da ne! :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.