Otkriveno kako su neandertalci izumrli, i dalje se ne zna zašto

Blag pad fertiliteta mladih neandertalki mogao bi da objasni sporo izumiranje te drevne ljudske vrste, objavili su naučnici u časopisu PLOS ONE, a prenosi "Jutarnji list".
Otkriveno kako su neandertalci izumrli, i dalje se ne zna zašto
Foto: Pixabay (ilustracija)
Neandertalci su naseljavali Evropu od 400.000 do 40.000 godina pre naše ere. Njihov nestanak poklapa se s dolaskom Homo sapiensa, odnosno savremenih ljudi.
 
Ali razlog njihovog izumiranja i dalje je zagonetka. Da li su ih pobili ljudi ili možda epidemije? Ili su progresivno slabili u poređenju s jačim Homo sapiensima koji su monopolizovali resurse?
 
Francuski naučnici razvili su matematički model koji je simulirao scenarije nestanka neandertalaca.
 
Uzimajući u obzir razne parametre, autori su zaključili da su neke pretpostavke malo verovatne. Epidemije ili ratovi uzrokovali bi mnogo brže nestajanje, a neandertalci su izumirali hiljadama godina.
 
"S druge strane, vrlo blag pad plodnosti, ali isključivo mladih neandertalki, mlađih od 20 godina, uzrokovao bi nestanak cele populacije u tako dugom razdoblju", rekla je Silvana Kondemi, francuski antropolog.
 
"Ustanovili smo blagi pad, ali dovoljan da na 'duge staze' uzrokuje izumiranje", naglasila je.
 
S tim je, najverovatnije, u vezi dolazak Homo sapiensa, jer je njihovom pojavom stvoren veći pritisak na resurse. "Manje hrane, manje kalorija šteti trudnoći", kazala je Kondemi.
 
Ali to je samo hipoteza. Autori studije sami kažu da su uspeli da dokažu "kako" su neandertalci nestali, ali ne u potpunosti i "zašto". To će biti predmet drugih istraživanja.
  • Miloš

    07.06.2019 09:40
    Dilema
    @0344
    Deluje da si u pravu. Jedina je dilema, bar za mene, gde ih više ima - da li kod onih koji su sada na vlasti ili kod onih iz bivše vlasti...
  • 0344

    07.06.2019 07:15
    Izgleda da naucnici u istrazivanju nisu obuhvatili i Srbiju. Ovde neandertalaca ima u povecem broju i odlicno su pozicionirani. Uglavnom u politici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.