Za pet godina žena će po prvi put koračati po Mesecu

Dvanaest žena astronautkinje su NASA i verovatno će upravo jedna od njih biti ona koja će prva koračati po Mesecu do 2024, do kad su SAD najavile da će ljudi ponovno šetati lunarnom površinom, a NASA da će među njima biti i jedna žena.

Imaju između 40 i 54 godine, različitih su zanimanja, a američka svemirska agencija izabrala ih je među hiljadama prijavljenih.

Predvideti koja će biti izabrana da se Nilu Armstrongu pridruži u istorijskim knjigama nemoguće je, ali bivši astronauti i stručnjaci za AFP su rekli da će se verovatno raditi o nekoj od njih, a ne o budućim mladim snagama. Na samom početku, NASA je regrutovala vojnike, muškarce. Dvanaest astronauta koji su hodali po Mesecu između 1969. i 1972. bili su svi muškarci. Prva žena u svemiru bila je Sali Rajd, 1983.

Za povratak na Mesec o kome je odluku doneo predsednik Donald Tramp, NASA je obećala i jednu ženu.

"Ne bih imao ništa protiv početnice. Ali ima dovoljno astronautkinja koje su već letele, koje znaju kako reaguju u svemiru", kazala je Ilejn Kolins, bivša astronautkinja koja je pilotirala i komandovala svemirskim letelicama devedesetih godina i na prelazu milenijuma.

"Bilo bi bolje poslati nekoga ko je imao najmanje jedan let", kazao je i Ken Boversoks, visoki zvaničnik NASA.

Četiri žene među njima predstavljale bi najbolju ravnotežu između mladosti i iskustva, ocjenjuju stručnjaci. U dobi od 40 i 41 godine, to su bivša vojna pilotkinja helikoptera Ana Meklejn, koja je do kraja juna na Međunarodnoj svemirskoj stanici, inženjerka Kristina Koh, biološkinja Džesika Meir i bivša probna pilotkinja lovca F/A 18 Nikola Man, koja je učestvovala u ratovima u Iraku i Avganistanu.

U sklopu svemirskog programa Apolo, na Mesec je između 1969. i 1972. ukupno poslato šest misija s ljudskom posadom, a Vašington je obećao da će SAD biti prva nacija koja će u 21. veku vratiti ljude na lunarnu površinu.

  • Smehotres

    16.06.2019 15:06
    Što su borci smešniji, turnir je uspešniji!
    Prijavljujem se za prvog penzionera na Mesecu...
  • Terješkova

    16.06.2019 09:09
    Na stranu sve pilotkinje, psihološkinje, lovkinje. ....uzas... cisto da se zna da je prva zena u kosmosu Valentina Terješkova
  • neki tamo

    16.06.2019 02:11
    svašta
    Pa, vi ko da ste od juče!?!? Ko da odavna niste čuli onu staru: "više žena je bilo na Mesecu nego kod Cvetka u kafani""

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.