VIDEO: Meksička vlada prodala nakit zaplenjen od kriminalaca da izgradi put

Treći put je održana aukcija zaplenjenog nakita sa ciljem da se sakupi 21 milion pezosa (1,1 milion dolara) za izgradnju puteva u zapadnom delu te države.
Aukcija je održana u Los Pinosu, palati koja je bila zvanična rezidencija meksičkih predsednika do dolaska Andresa Manuela Lopesa Obradora 1. decembra, koji ju je pretvorio u kulturni centar otvoren za javnost.
 
Neke od izloženih stvari su u vlasništvu vlade preko pet godina i do sada su samo sakupljale prašinu. Hiljade Meksikanaca posetilo je Los Pinos tokom protekle nedelje, kako bi videli izloženo blago koje je nekada bilo u vlasništvu narko-bosova.
 
Vlada je odlučila da za sada ne prodaje ručku pištolja prekrivenu draguljima i priveske religijskih figura, za koje se smatra da su bili zaštitnici dilera droge. Međutim, izložene su mnoge dragocenosti zaplenjene od narko kartela.
 
Narukvica od belog zlata ukrašena krokodilima i 1.331 dijamantom i privezak od žutog zlata u obliku metka koji je prekriven sa 450 malih crnih dijamanata, samo su neki od dve hiljade izloženih predmeta.
 
Sa jedne strane aukcija je ljudima pružila uvid u ekscentrične ukuse meksičkog kriminalnog podzemlja, dok je sa druge strane vlada ostavila utisak kod svojih pristalica da je transparentnija i skromnija.
 
Nisu prodate neke od najraskošnijih stvari kao što su "Monblank" naliv pero od belog zlata, koje je prekriveno sa 104 smaragda, 104 rubina i 80 dijamanata koji čine meksičku zastavu ili "Piažet" sat sa 227 belih dijamanata. 
 
Voditelji aukcije su upozorili kupce da su predmeti bez garancije i da ne postoji mogućnost vraćanja.
 
Jedan od učesnika na aukciji Antonio Vela se nadao da će sebi kupiti zlatan lanac, dok je Horhe Kamačo kupio "Kartier" sat i razne pozlaćene predmete za koje se nada da će uspeti da proda. 
 
"Za sve postoji tržište", rekao je Kamačo.
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti