Egipat započeo prvu restauraciju pozlaćenog Tutankamonovog sarkofaga

Egipat je započeo prvu restauraciju pozlaćenog sarkofaga poznatog mladog faraona Tutankamona, pred otvaranje novog muzeja sledeće godine, saopštio je danas ministar za antikvitete.

 Kaled el Anani je rekao novinarima da bi rad na najstarijem kovčegu koji je napravljen od drveta i pozlaćen trebalo da bude završen za osam meseci.

On je rekao da zbog "veoma krhkog stanja u kom se nalazio, nije obnovljen" od 1922, kada je britanski arheolog Hauard Karter otkrio grobnicu staru 3.000 godina i sva blaga koja su se unutra nalazila.

Kovčeg je bio u grobnici do jula, kada je premešten u novi muzej, koji je napravljen u blizini poznatih piramida u Gizi.

Tutankamon je na vlast došao sa devet godina i vladao do svoje smrti u 18. ili 19. godini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti