Menu 021

Napravili hleb od kvasca starog 4.000 godina

Jedan arheolog-egiptolog, jedan biolog i stručnjak za pripremanje jela sa kvascem udružili su se da bi testirali da li je još upotrebljiv kvasac koji su pronašli na dnu posuda u kojima su bila jela i piva stara 4.000 godina, iz vremena srednjeg carstva u drevnom Egiptu.
Zabava 04.11.2019. | 23:03 > 22:56
Napravili hleb od kvasca starog 4.000 godina
Foto: Šimus Blekli
Ovaj eksperiment i njegovi rezultati opisani su i objavljeni u najnovijem dvobroju stručnog časopisa "Arheolodži" za novembar i decembar 2019. 
 
Kvasac je, čim je bio aktiviran, ponovo počeo da se razmnožava. Naime, kvasac je jednoćelijska gljiva koja ne gubi svoja svojstva ni kada se osuši. To je već isprobala arheolog Serena Lav sa Univerziteta u Kvinslendu koja je sa kvascem sakupljenim sa dna posuda nađenih u grobnicama Egipćana i koristeći recepte koje je našla među pergamentima sa hijeroglifima dobila čak nekoliko vrsta piva.
 
Ona se sada priključila "pekaru" koji je postavio sebi zadatak da od kvasca starog četiri hiljade godina ispeče hleb kakav su verovatno pravili i jeli drevni Egipćani. Šimus Blekli je krenuo u potragu za ostacima testa u posudama koje su četiri milenijuma bile u grobnicama da bi pokušao da aktivira kvasac i da bi ispekao hleb.
 
Blekli je obišao nekoliko američkih univerziteta koji imaju muzejske kolekcije egipatskih starina (Harvard, Univezitet Bostona) da bi od njih dobio dozvolu da skine tanak sloj kvasca sa dna posuda, a zatim je smislio neinvazivni metod da što manje ošteti te skromne ostatke kvasca i da ih ne kontaminira prljavšinom koja je pala preko njih. On je injekcijom izvukao kvasac da ga ne bi zagadio plesnima i drugim vrstama gljiva koje bi kasnije sprečile da se kvasac "probudi" i počne da se razmnožava.
 
Potrebnu vlagu je obezbedio vlažnom sterilnom vatom i tako je obnovljen "život" kvasca koji je zatim pomešao sa jednom vrstom brašna koje se dobija od žitarica kakve su Egipćani koristili i nastavio da postupa sa dobijenim testom kao što se to danas radi u pekarama.
 
Članovi ekipe su na kraju probali hleb i konstatovali da se može jesti, a sledeći korak je, kazao je Blekli, da se utvrdi precizna starost kvasca koji je korišćen.
Autor: Tanjug
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest