Vrelina erupcije Vezuva pretvorila mozak čoveka u staklo

Ekstremna toplota od erupcije Vezuva u Italiji bila je toliko intenzivna da je pretvorila mozak jedne žrtve u staklo, pokazala je studija.
Vulkan je eruptirao 79. godine. Katastrofalna erupcija odnela je hiljade života i uništila rimska naselja nedaleko od današnjeg Napulja. Grad Herkulanum takođe je nestao u erupciji.
 
Grupa naučnika proučavala je ostatke jedne od žrtava, iskopane u Herkulanumu šezdesetih godina, prenosi BBC. Studija, objavljena u četvrtak u časopisu "New England Journal of Medicine", kaže da su iz žrtvine lobanje izvučeni fragmenti staklenog, crnog materijala. Naučnici koji su radili na studiji veruju da je crni materijal zapravo čovekov mozak pretvoren u staklo.
 
Vitrifikacija, navodi se u studiji, proces je u kojem materijal izgara na visokoj temperaturi da bi zatim bio naglo ohlađen. Na taj način se materijal pretvara u staklo.
 
"Očuvani ostaci drevnog mozga su krajnje retko otkriće", rekao je dr Pietro Paolo Petrone, forenzički antropolog na napuljskom univerzitetu Federiko II i autor studije. "Ovo je dosad prvo otkriće drevnog ljudskog mozga koje je vrelina pretvorila u staklo."
 
Žrtva, za koju se veruje da je muškarac u srednjim dvadesetim godinama, pronađena je kako "leži na drvenom krevetu, zatrpanom vulkanskim pepelom" u Herkulanumu. Verovatno ga je erupcija ubila na licu mesta", kazao je dr Petrone.
 
Analiza spaljenog drveta pronađenog nedaleko od ostataka žrtve pokazala je da je bila dostignuta maksimalna temperatura od 520 stepeni Celzijusa. To pokazuje da je "ekstremna vrelina uspela da spali telesnu masnoću i da je došlo do isparavanja mekih tkiva" pre "naglog pada temperature", kaže se u studiji.
 
"Otkriće staklastog materijala u glavi žrtve, proteina ljudskog mozga i masnih kiselina koje se nalaze u ljudskoj kosi, ukazuje na termički indukovano očuvanje ostakljenog tkiva ljudskog mozga", stoji u studiji.
 
Stakleni materijal nije pronađen na drugim lokacijama na području arheoloških iskopavanja.
 
Arheolozi vekovima istražuju ostatke Herkulanuma i Pompeje koji su uništeni u erupciji Vezuva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti