VIDEO: Zemlja koja je zaglavljena u vremenu SSSR-a i koja službeno ni ne postoji

Pridnjestrovlje, službeno Pridnjestrovska Moldavska Republika, nezavisna je nepriznata država na teritoriji Moldavije.
VIDEO: Zemlja koja je zaglavljena u vremenu SSSR-a i koja službeno ni ne postoji
Foto: Pixabay
Osim nje, graniči se još samo s Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN-a. Štaviše, sve tri zemlje koje s njom imaju službene diplomatske odnose su i same nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obe u Gruziji) i Republika Gorski Karabah (Azerbejdžan).
 
Nezavisnost je proglasila 1990, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015, tri najbrojnije etničke grupe - Rusi, Moldavci i Ukrajinci - skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi ipak prednjače za jedan odsto (34 odsto).
 
Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi, je Tiraspol, s oko 130.000 stanovnika, dok sama Republika ima gotovo pola miliona stanovnika.
 
Nalazi se ni 70 km od moldavske prestonice Kišinjev, na istočnoj obali reke Dnjestar. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a da se čini kao da je Tiraspol zaglavio u vremenu koje je iščeznulo pre 30 i više godina, čemu doprinose i ulice i trgovi koji nose nazive ličnosti iz sovjetske ere. U središtu grada počiva Suvorov trg, gde se svake godine održava parada za Dan nezavisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smešten ispred zgrade parlamenta.
 
Motiv Pridnjestrovljana za traženje nezavisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem 80-ih godina prošlog veka, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u službenoj upotrebi. U martu 1992. je izbio oružani sukob, koji se završio u julu iste godine. U njemu je život izgubilo oko hiljadu ljudi. Od tada je ovo područje u miru, a održava ih finansiranje iz Rusije. Ruski je službeni jezik, a velik broj stanovnika na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju, piše BBC.
 
Iako Pridnjestrovlje funkcioniše politički i ekonomski nezavisno od Moldavije, njihov pasoš je beskoristan jer je ne priznaje nijedna članica UN-a. Uprkos ovoj činjenici, stanovnici nisu zarobljeni unutar granica svoje domovine jer većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.
 
  • Lane

    20.02.2020 16:40
    Čisto, uredno i uređeno. Nema gužve u saobraćaju, valjda imaš i gde da se parkiraš. Da Frušku goru imaju odmah bismo se odselili!
  • Alexa

    18.02.2020 13:37
    Magistra vitae est
    Mislim da su zreli za jednu turu privatizacije. Šta god malo da imaju, valja se to privatizova'.
    Da postanem privatizacioni mogul preko noći, u moje selo bizmismenom da me prozovu, audiJo da kupim, sa 8 krugova, 4 je za sirotinju.
  • Nada

    17.02.2020 22:15
    Jujuju kakav bedak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.